Päiväkirja

 

28.2.2021

Seuran vuosikokous pidettiin Mäntylässä 28.2.2021 poikkeusjärjestelyin. Läsnä kokouksessa oli 13 edustajaa. Kokouksen alussa seura muisti Sakari Ahoa 23-vuotisesta sihteerin työstä ja luovutti kuksan ja lautasen. Lue lisää seura tiedottaa sivulta.

Vuosikokouksen yhteydessä Sakari Ahoa muistettiin kuksalla ja lautasella 23-vuotisesta sihteerin työstä.

 


13.12.2020

Hirvijahti syksyn osalta on saatu päätökseen. Jahti sujui verotussuunnitelman mukaisesti, hirvi kaadettiin kaikkiaan 21 kpl, joista aikuisia 10 ja vasoja 11. Uros-naaras suhde oli 50%-50%. Jahtipäiviä kertyi kaikkiaan 30 päivää.

Keliolosuhteet pyyntikauden aikana oli hyvät, lähes koko syksyn ajan lumeton keli. Vain muutamana päivänä oli aavistus lunta maassa. Metsät ja nevat olivat märkiä.

Jahtikausi jää historian muistiin pandemia vuotena. Korona virus jylläsi voimakkaana ja tähän kiinnitettiin erityistä huomiota myös hirvijahdin suunnittelussa ja toteutuksessa. Perinteiset yhteiset nuotiohetket jäivät tänä vuonna pitämättä, jahtimiehet tulistelivat pienryhmissä. Samaten saaliin nouto ja -käsittely vaativat poikkeustoimia. Syksy saatiin kuitenkin tältäkin osin viety läpi erittäin hyvin, sairastumisia ei jahtikauden aikana ilmennyt.

Paavoa muistettiin seuran viirillä merkkipäivän johdosta. Ensimmäisiä pakkaskelejä, kruunupää nurin. Kilometrin vetourakka vasta alku metreillä.
Lahtiliiterillä saaliin käsittelyä. Paavo, Lauri ja Isse kaadolla Tuulenkorvessa. Pitkän työskentelyn tulos, Likka ja vasa.
Pieni sonnin turrikka erehtyi Ilkan passiin. Pikku porukka erätulilla Viirrejärvellä. Lumikelin saalis Viirrejärveltä.
 
Viimeisiä pyyntipäiviä, märkä sadekeli niin kodalla pysyi paremmin kuivana. Kauden viimeinen saalis Kärpästä.  

18.10.2020

Kaksi viikkoa hirvijahtia takana. Poikkeusoloissa alkanut hirvijahti on vaatinut monissa asioissa erityisjärjestelyitä jahdin osalta. Terveys ja hyvinvointi on etusijalla tämän vuoden jahdissa, turvallisuutta unohtamatta.

Ennen jahdin aloitusta muistettiin seuran viirillä pyöreitä vuosia täyttänyttä Raimo Tastulaa. Jahtipäällikkö Markku kävi läpi jahtiin liittyviä käytännön asioita ja poikkeusolojen tuomia järjestelyitä tämän vuoden jahtiin.

Varsinainen ensimmäinen jahtiviikonloppu vietettiin kauniissa syyssäässä, ulkoilmasta nauttien ja eväitä syöden. Itse Tapio ei ollut suotuisa koko viikonlopun aikana vaikka muutamia hirvihavaintoja saatiinkin. Viikkojahdissa tuuri kääntyi ja saalistakin saatiin. Ensimmäisen viikon saaliina yksi aikuinen ja kolme vasaa.

Toinen jahtiviikonloppu alkoi ensimmäisen viikonlopun tapaan nihkeästi, vasta illan kähmyssä kajahti ensimmäinen laukaus, joka johti kaatoon. Sunnuntaina oli hieno pakkaskeli ja koko passiryhmä sai kuunnella haukkua parin tunnin verran, josta onnistuneesti saatiin hirvikin eräksi. Toisen viikonlopun saaliina kolme aikuista.

Raimo Tastulaa muistettiin seuran viirillä. Seppo ja Topi vasan kaadolla Karhinpirtillä. Isse vasan kaadolla.
Kaadon jälkeen kynsitulilla. Toinen vasa samalle päivää ja vetourakka takana. Riskejä miehiä valmiina vetohommiin.

 

 

13.9.2020

Seuran perinteiset hirvenammunnan mestaruuskisat pidettiin 13.9.2020 Hietakankaan ampumaradalla. Kisa otettiin tosissaan, mutta ei vakavasti. Kiertopokaaliin kiinnityksen sai Seppo Kungas uusintakierroksella, jossa mestaruus ratkottiin Seppon ja Paavo Myllylahden kesken.

Alle 60-v Yli 60-v

1. Paavo Myllylahti 79p. (61p.)

2. Ilkka Riippa 74p.

3. Jori Laitinen 73p.

4. Ari Leppänen 59p.

5. Veli-Matti Kukkola 55p.

6. Marko Huuki 49p.

1. Seppo Kungas 79. (82p.)

2. Ari Vesisenaho 64p.

3. Lauri Perttula 60p.

 

31.8.2020

Seuran aktiivi jäsen Reijo Jylliä muistettiin seuran viirillä pyöreiden vuosien johdosta.

 

2.2.2020

Yliviirteen Ms:n vuosikokous pidettiin Mäntylässä sunnuntaina 2.2.2020. Kokouksen alussa luovutettiin viiri ansiokkaalle seuran jäsenelle Raimo Viirteelle. Raimo toimi muun muassa seuran sihteerinä vuosina 1978-1983. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Lauri Perttula ja sihteeriksi Sakari Aho. Läsnä kokousedustajia oli 22 jäsentä. Tarkemmin vuosikokouksen kulusta seura tiedottaa sivulla.

Vuosikokouksen yhteydessä luovutettiin viiri pitkäaikaiselle seuran jäsenelle Raimo Viirteelle.

 


 

2.12.2019

Syksyn hirvijahti on saatu päätöksen. Viimeinen jahtipäivä oli 2.12.2019. Kelit vaihtelivat laidasta lataan jahdin aikana. Ensi lumi saatiin marraskuun alussa pyhäinpäiväksi. Samaan aikaan havaittiin myös hirvien muuttoliikettä rannikolta sisämaahan päin. Hirvikanta seuran alueella oli pyynnin ajan hyvä ja kantaa verotettiin tasaisesti eri puolilta aluetta. Saaliiksi syksyn jahdissa saatiin 8 urosta, 6 naarasta ja 16 vasaa. Erikoista vasasaaliissa oli se, että urosvasoja oli kaikkiaan 13. Hirvipeijaisia vietettiin Roikolan koululla 22.11.2019, hirvisopalla vieraili kyläläisiä, maanomistajia ja seuran jäseniä kaikkiaan reilu 200 henkeä.

Ilkka, Seppo ja Lauri kaadolla Issen kanssa Lehdossa. Vetohommissa joukko riskejä miehiä. Jahtiin kuuluu myös saaliin asiallinen käsittely.
Hirvipeijaisia vietettiin Roikolan koululla. Arin ensimmäinen kaato. Viimeisenä jahtiviikonloppuna tulilla Ylihaudan laavulla.
Hirvisäilykettä kärryn täydeltä. Illan jo hämärtäessä oli vielä hikinen vetorupeama edessä. Viimeinen jahtipäivä vietettiin kuulaassa pakkassäässä.

 

 

 

12.-16.10.2019

Syksyn hirvijahti on käynnistynyt jälleen pitkän odotuksen jälkeen. Vajaa kolmisenkymmentä miestä kokoontui lauantai aamuna Mäntylän kämpälle jahdin aloitukseen. Keliolosuhteet aloitukselle olivat erittäin suotuisat, poutaa ja aurinkoa. Sunnuntaina satoi aamusta ensilumikin maahan, joka päivän aikana ehti sulaa pois.

Kauden aloitus kaato tapahtui heti ensimmäisestä ringistä Ohenneva-Kungas väliltä, josta saatiin nelipiikkinen sonni. Lauantaipäivän kokonais saalis oli yksi nykyhistorian suurimpia aloituspäivälle, yhteensä 2 urosta ja 3 vasaa.

Sunnuntaina ensilumella hirvihavaintoja saatiin hyvin Rekilän alueelta. Saaliiksi saatiin 1 uros ja 1 vasa. Paavoa metsän tapio suosi viikonloppuna hienosti, lauantaina kaatui vasa Kallan haukusta ja sunnuntaina komea kruunupää.

Viikolla jatkettiin myös pyyntiä, jona aikana saatiin 2 naarasta ja 1 uros. Yhteensä viikon aikana kaatui 6 aikuista ja 4 vasaa. Hirviliiterillä riitti vipinää tiistai-illan paloittelussa.

 

Paavo ja Isse kaadolla Karhissa. Roope varmistaa, että saalis mahtuu kärryyn. Paavo ja Kalla kaadolla Korvelassa.
Kun miesvoimat eivät riitä. Ensilumi maassa, jahtimiehet tulilla. Uusi vetolevy testiajossa.
Ensilumilla ennen irtipääsyä. Paavo ja Källi kaadolla Susikorvessa. Tiistai illan lihanpaloittelua, Sepon ja Jaakon tekemä lihapöytä käytössä.

 

22.9.2019

Yliviirteen Metsästysseuran hirvikokous pidettiin Mäntylän kämpällä 22.9.2019. Kokouksen yhteydessä seuran viirit luovutettiin Keijo Miettiselle ja Ari Vesisenaholle.

Hirvikokouksessa viirit vastaanotti Ari Vesisenaho ja Keijo Miettinen (kuvassa Ari Vesisenaho).

 

22.9.2019

Yliviirteen Metsästysseuran hirvimestaruusammunnat pidettiin Hietakankaan ampumaradalla 22.9.2019. Aurinkoisessa, mutta koleassa syys säässä käydyissä ammunnoissa mukana oli 11 osallistujaa kahdessa eri sarjassa. Kiertopokaaliin kiinnityksen sai Pauli Äijälä 92p tuloksella.

Alle 60-v Yli 60-v

1. Pauli Äijälä 92p.

2. Jori Laitinen 81p.

3. Ilkka Riippa 73p.

4. Veli-Matti Kukkola 64p.

4. Antti Hagström 61p.

6. Ari Leppänen 53p.

1. Seppo Kungas 91p.

2. Martti Laitinen 65p.

3. Lauri Perttula 60p.

4. Ari Vesisenaho 56p.

5. Jorma Salomäki 36p.

 

Hirvimestaruusammuntoihin osallistuneet yhteis kuvassa.

 

28.7.2019

Yliviirteen Metsästysseuran kesäkokous pidettiin Mäntylässä 28.7.2019. Kokouksessa oli paikalla 23 seuran jäsentä. Ennen kokouksen alkua seura luovutti viirit ansiokkaasta seuratyöstä Keijo Miettiselle, Sakari Aholle ja Olavi Riipalle.

Kesäkokouksessa viirit vastaanotti Sakari Aho ja Olavi Riippa.

 

23.7.2019

Uusi jahtikausi alkaa tekemään tuloaan ja jahtimiehet valmistautuvat kauteensa. Kannuksen metsästysseurojen pitäjänmestaruus hirvenkävely kisat pidettiin Hietakankaan ampumaradalla 23.7.2019. Yksilökisan lisäksi kisattiin joukkuekisa, jossa Ylivirteen Ms sijoittui ansiokkaasti 3 sijalle.

Tulokset:

Nimi: Pisteet:   Nimi: Pisteet:
Jani Vetoniemi 1080   Välikannuksen Ms

 3188

Markus Hovila 1076   Eräveikot

 2956

Heikki Nikula 1058   Yliviirteen Ms 2942
Arto Keski-Petäjä 1054      
Juha Landin 1050      
Seppo Kungas 1048      
Eero Pelto-Arvo 1046      
Mauri Suikkola 1040      
Sauli Konttila 1020      
Pauli Äijälä 1018      
Ilkka Mäki-Petäjä 1016      
Eero Junkala 992      
Rasmus Vetoniemi 980      
Eero Joki-Suikko 962      
Pauli Silakka  934      
Juhani Nygård 926      
Markku Mäki-Petäjä 924      
Mikko Hovila 916      
Tuomo Luhtio  904      
Jouko Sämpi 896      
Veli-Matti Kukkola 876      
Mikko Mäki-Petäjä 858      
Simo Lyly 840      
Pekka Luoma 754      

   

Pitäjän mestari Jani Vetoniemi keskellä, toiseksi tullut Markus Hovila vasemmalla ja oikealla kolmanneksi tullut Heikki Nikula.

 

 


6.12.2018

Kauden hirvijahti on päättynyt. Viimeinen hirvi jaetuista luvista käytettiin itsenäisyyspäivänä. Marraskuun toisesta viikonlopusta itsenäisyyspäivään välisenä aikana kaadettiin yhteensä yhdeksän hirveä. Hirvijahtia keskitettiin kauden edetessä enemmän Ullava-Kälviä rajan suuntaan. Osa pyyntipäivistä tapahtui sulan maan aikana ja paikoin oli erittäin kuulaita pakkasaamuja ja muutaman kerran hitusen lunta maassa. Pyyntikelit olivat pääasiassa erittäin hyviä. Jahti tapahtui pääosin koirajahtina, muutamia mies ajoja suoritettiin susivaara alueilla.

Yhteensä kauden aikana lupia käytettiin 21, joista kaadettiin 12 aikuista (6 urosta ja 6 naarasta) ja 18 vasaa. Hirvikanta oli hyvä ja kantaa verotettiin tasaisesti eri puolelta seuran aluetta. Hirvikolareita ei tapahtunut syksyn aikana yhtään kappaletta. Yksi hirvi lopetettiin SRVA toimenpiteenä kun todettiin hirven olevan loukkaantunut.

Eväs- ja tarinatuokio Rekilässä. Junnun haukusta komea sarvipää. Unnan haukusta vasa.
Källiltä vasa. Kaatajana Timo. Vasa kyytiin ja kämpälle nylkypuuhiin.

8.11.2018

Neljä viikkoa takana syksyn hirvijahtia. Jahtia on saatu harrastaa monenlaisessa säässä ja kelissä. Aloitusviikonloppuna oli miltei t-paita keli, sunnuntaina lämpötila nousi yli 20 asteeseen. Ensilumi satoi 24.10 ja kolmas viikonloppu jahdattiinkin maan ollessa hitusen valkoisena.

Hirviä on maastoissa ollut hyvin ja saalistakin on saatu mukavasti. Jahti on suoritettu enimmäkseen koirajahtina. Muutama vanhanajan miesajo on suoritettu ja jokusen kerran on kytätty pelloltakin hirviä.

Hirviä on tähän mennessä kaadettu 5 urosta, 5 naarasta ja 11 vasaa. Hirvikolareita ei ole ollut yhtään, liekö syksyllä asennetut hirvinauhat edesauttaneet tätä.

Makkaratulilla Ylihaudan laavulla. Välillä täytyy käyttää konevoimaa hirven vetoon. Issen haukusta kaadettu uros hirvi.
Vetomiehiä tarvitaan riittävästi. Evästauolla talvisessa maisemassa. Erkki tervastulilla.

 

16.9.2018

Yliviirteen Metsästysseuran perinteiset hirvenammunnan mestaruuskisat pidettiin Hietakankaan ampumaradalla. Kisailu otettiin tosissaan, mutta ei vakavasti. Kisan parhaasta tuloksesta vastasi Seppo Kungas, joka sai kiinnityksen kiertopokaaliin.

Tulokset alla.

Alle 60-v Yli 60-v

1. Juho Kerola 76p.

2. Marko Huuki 73p.

3. Paavo Myllylahti 73p.

4. Markku Roikola 72p.

4. Nooa Mäki-Korvela 69p.

6. Ilkka Riippa 64p,

7. Joonas Uusitalo 63p.

8. Veli-Matti Kukkola 55p.

9. Jori Laitinen 48p.

10. Ari Leppänen 37p.

1. Seppo Kungas 85p.

2. Raimo Mäki-Korvela 67p.

3. Olavi Riippa 53p.

4. Ari Vesisenaho 49p.

5. Lauri Perttula 42p.

 

 

 


21.12.2017

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja talvi tekee tuloaan. Hirvijahdissa juotiin jouluiset torttukahvit viikkoa ennen joulua ja lopeteltiin jahtia tämän vuoden osalta.

Syksyn jahdissa hirviä kaadettiin 28 kpl, joista aikuisia 14 ja vasoja 14. Viimeisillä jahtipäivillä lunta oli noin 20 cm, mikä rupesi haittamaan sekä koirien että miesten työskentelyä.

Lauantaina 11.11.2017 vietettiin valtakunnallista tutustumispäivää luontoon ja hirvenmetsästykseen. Seura oli saanutkin mukavasti vieraita tutustumaan hirvijahtiin. Tänä päivänä tapio ei ollut suotuisa ja saalista ei saatu.

Peijaisia vietettiin Roikolan koululla perjantaina 24.11.2017. Peijaiset pitävät edelleen suosionsa, nytkin kävijöitä oli noin 250 henkilöä. Yliviirteen Metsästysseura kiittää niin maanvuokraajia, kyläläisiä ja seuran jäseniä.

Aamuisella käskynjaolla Mäntyläss. Makkaratulet kuuluu oleellisena osana luontoon ja hirvijahtiin. Saaliin viimeistelyä riiputukseen.
Peijaiset Roikolan koululla. Peijaisissa oli myös elävää musiikkia. Kauden viimeinen hirvenkaato Lehdossa.

 

7.11.2017

Syksyn hirvijahtia on takana kuukauden verran ja tapiokin on ollut suotuisa. Monenlaista keliä on pyynnin ajalle mahtunut, kovasta vesisateesta talviseen ja lumiseen pakkaskeliin.

Jahti aloitettiin lauantaina 14.10 kokoontumalla Mäntylän kämpälle. Jahtipäällikkönä Markku antoi ohjeita syksyn jahtia varten ja kuinka hirvikantaa on suunniteltu verotettavaksi. Aloitusviikonloppuna jahtia suoritettiin Lapinnevalla ja Ohennevalla. Sunnuntaipäivän suunnitelmat menivät uusiksi kun pantasusi Penne vieraili alueellamme ja aamulla majalle tullessa jahtimiehet saivatkin näköhavainnon Pennestä.

Viikonloppuna onni ei ollut myöten ja saalis jäi pyöreäksi nollaksi. Hirvihavaintoja kyllä saatiin. Jahtia jatkettiin maanantaina ja saimme vieraaksi Klaussin ja Stefanin Saksasta. Päivä oli varsin onnistunut. Syksyn ensimmäinen kaato saatiin klo 9.50 Karhinpirtiltä, jossa koiralla oli haukussa kaksi vasaa, joista Jori sai toisen kaadettua. Emä oli jäänyt syyskyyn alussa auton alle ja maastossa tiedettiin vasojen oleskelevan. Maanantaina saatiin lisääkin saalista, Ari ampui vasan Viirisalosta ja Jori vielä yksinäisen naaraan Susikorvesta. Illan päätteeksi Stefan sai vielä kaadettua vasan peltopyynnistä Rekilästä. Viikon saalis täydentyi vielä tiistaina Karhinpirtiltä eräksi saadulla uroksella,

Toisena viikonloppuna lauantaina oli ajopyyntiä Rekilässä. Koirien käyttö on riskialtista susivaaran vuoksi. Saaliiksi lauantaina saatiin yksi uros. Sunnuntaina Karhinpirtiltä saaliiksi saatiin kolme tappipäätä.

Kolmannen viikonvaihteen jahtia aloitettiin Tuulenkorvessa. Aamupäivästä saaliiksi saatiin yksinäinen naaras hirvi. Sunnuntaina oli maassa ensilumi ja olosuhteet olivat mitä mainiot. Saaliiksi saatiin kolme vasaa.

Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna oli lunta maassa vielä hitusen. Lauantaina seuran nuorta koirakaartia edustavalle Junnulle saatiin ensimmäinen kaato kun koiran omistaja Jori pääsi itse kaatamaan naaras hirven seisontahaukusta. Sunnuntaina jatkettiin Karhinpirtillä ja jäljistä päätellen oli havaittavissa, että muuttohirvet olivat liikkeellä. Eräksi saatiin yksi vasa, kun Hannu kaatoi Källin työskentelystä vasan.

Kuukauden saalismäärä yhteensä 8 aikuista ja 7 vasaa. Hirvihavaintoja on kirjattuna 81 kpl. Metsästyspäiviä yhteensä 15 päivää.

 

Vieraita mukana seuran hirvijahdin aloitusviikonloppuna. Stefan kaasi vasan peltopyynnissä Rekilässä. Saalista on saatu orteen asti roikkumaan.
Evästauolla Karhinpirtin valjaskatoksella. Klaus ja Stefan vieraana jahdissa. Hannu kaatoi vasan Källin työskentelystä.
Ari ja Seppo suunnittelee hirvien kulkusuuntia. Eräksi saadun vasan vetoa. Havu lakkiin kaadon merkiksi.
Kaadon jälkeen on aikaa tarinoida. Välillä tarttee miestä väkevämpää voimaa. Omariista kantaan kirjataan kaikki hirvijahdin aikana tehdyt näköhavainnot ja kaadot.

3.11.2017

Kannuksen kaupunginmestaruushaukut järjestettiin perjantaina 3.11.2017 Mutkalammilla. Kokeessa oli mukana yhteensä 9 koiraa, joista kaupunginmestaruudesta kisasi 7 koiraa. Yliviirteen seuran menestys oli loistava, kkn Matinrinteen Likka, om. Markku Roikola voitti kaupunginmestaruuden pistein 84 ja kolmanneksi tuli jpu Kitinkallion Muro, om. Veli-Matti Kukkola. Arpaonni suosi vielä tuomariarvonnassa, kun Pauli voitti lahjakortin Halpa-Halliin.

Kaupunginmestari 2017 Matinrinteen Likka om. Markku Roikola.

 

17.9.2017

Seuran hirvenammunnan mestaruuskisat pidettiin Hietakankaan ampumaradalla tihkuisessa kelissä 17.9.2017. Osallistujia kisassa oli kaikkiaan 16 henkilöä. Tulostaso muodostui kovaksi. Kiertopalkinnon vuodeksi haltuun sai Seppo Kungas.

Seuran hirvikokous pidettiin Mäntylässä 17.9.2017. Mukaan hirvijahtiin lähtijöitä ilmoittautui 34 henkilöä yhteensä 26 osuudella. Kokouksen alussa muistettiin seuran viirillä 60-vuotiasta seuran aktiivi toimijaa Martti Laitista.

Alle 60-v Yli 60-v

1. Pauli Äijälä 83p.

2. Juho Kerola 78p.

3. Jori Laitinen 77p.

4. Paavo Myllylahti 70p.

4. Ilkka Riippa 70p.

6. Marko Huuki 65p.

7. Veli-Matti Kukkola 60p.

8. Timo Ylikoski 57p.

9. Joonas Uusitalo 55p.

10. Markus Kokkonen 43p.

1. Seppo Kungas 86p.

2. Martti Laitinen 65p.

3. Lauri Perttula 63p.

4. Ari Vesisenaho 61p.

5. Reijo Jylli 59p.

6. Erkki Koski 59p.

 

 

Hietakankaan ampumaradalla järjestettyjen hirvenammuntakisojen osallistujia yhteiskuvassa. Kesäkokouksen alussa Martti Laitiselle luovutettiin seuran viiri.

 

30.7.2017

Yliviirteen Metsästysseuran kesäkokous pidettiin 30.7.2017. Läsnä kokouksessa oli 23 seuran jäsentä. Kokouksen aluksi muistettiin seuran viirillä 70-vuotiasta seuran puheenjohtajana 30 vuotta toiminutta Erkki Koskea. Kesäkokouksen pöytäkirja on luettavissa seura tiedottaa sivulla.

Kesäkokouksen alussa Erkki Koskelle luovutettiin seuran viiri. Kesäkokuksen jälkeen oli aikaa vaihtaa kuulumisia.

28.6.2017

Tulevaan metsästyskauteen on aikaa enää tovi ja on syytä huolehtia myös riistan ruokinnasta. Metsästysseura kylvi riistapeltoa kesäkuun lopussa.

Talkoomiehet kylvöhommissa. Uusi hirvipuimurikin tutustumassa tuleviin riistamaisemiin.

 

24.5.2017

Helatorstaita edeltävänä iltana seura järjesti perinteisen eräillan Roikolan koulun oppilaille, vanhemmille ja opettajille. Mukaan tapahtumaan tänä vuonna osallistui varmastikin ennätysmäärä väkeä, noin 100 oppilasta vanhempineen sekä metsästysseuran väki lisäksi. Keli oli kuin tilattu, aurinko paistoi ja lämpöä riitti mukavasti. Tämän vuoden eräilta järjestettiin Viirilampilla. Seuran puolelta oli järjestetty erilaisia rasteja reitin varrelle, jossa oppilaat, vanhemmat ja opettajat pääsivät tutustumaan loukku- ja ansapyyntiin, puiden mittaamiseen ja arviointiin, nuotion tekoon sekä jokamiehen oikeuksiin. Vanhimmat oppilaat kävivät tutustumassa lisäksi Karhinpirtin vanhaan pirttiin. Illan päätteeksi oli aikaa makkaran paistoon Viirilampin laavulla ja nauttia luonnon rauhasta. Kiitos kaikille mukana olleille!

Kanu loukun esittelyä. Sakari esitteli entisajan ketun rautoja. Pienpetojen tunnistamista.
Loukkupyynnin esittelyä. Näädän loukun ja rautojen esittelyä. Puun pituuden arviointia.
Puun iän laskemista vuosirenkaista. Nuotion teon opetusta. Viirilampilla joutsenten kiikarointia.
Metsästysseuran puuhamiehiä kuvissa.

 

6.2.2017

Yliviirteen Metsästysseuran vuosikokous pidettiin 6.2.2017. Läsnä oli 20 seuran jäsentä. Kokouksen aluksi seura muisti Sakari Ahoa perinteisellä puukolla spu Furuhedens Vinskin muotovalion arvon johdosta.

Vuosikokous pöytäkirja nähtävillä seura tiedottaa sivulla Vuosikokous pöytäkirja 2017

Sakaria muistettiin perinteisellä puukolla spu Furuhedens Vinskin muotovalion arvosta.

 

7.1.2017

Vuoden ensimmäisiä jahtikuulumisia. Kaurisjahdissa loppiaisen jälkeen, yöllä oli satanut useamman sentin uutta lunta ja pakkanen oli lauhtunut muutamaan asteeseen.

Heti aamusta hieno kaurisajo koiralle Jylhässä, josta saatiin eräksi yksi nuori kauris. Ajoa kesti noin tunnin verran. Välissä makkaratulet ja uutta yritystä Pikasesta, mutta tuoreita havaintoja ei löytynyt.

Kaadolla yhteiskuvassa. Eräksi saatu kauris kaatajan ja koiran kanssa.

18.12.2016

Viimeisiä hirvijahtikuulumisia kuluvalta vuodelta. Lunta on satanut maahan ja keliolosuhteista tuli haastavia, sillä välillä lauhtunut ja taas pakastunut sää aiheutti lumen pintaan kuorikerroksen, joka oli haitaksi koirien työskentelylle.

Peijaisten jälkeisenä sunnuntaina saatiin kaadettua Likan haukusta uros hirvi Lapinnevalle. Sunnuntai päivä ei saalista tuonutkaan lisää.

Marraskuun viimeisenä viikonloppuna saaliiksi tuli kolme hirveä, kaksi vasaa ja yksi uros. Nämä kaikki tulivat eräksi Karhinpirtin maastosta.

Joulukuun ensimmäinen päivä oli vapaapäivä hirvijahdista ja seuran jäseniä osallistui Kannuksen kansainvälisten hirvenhaukkukokeiden eri tehtäviin. Sunnuntaina pyynti jatkui ja Likan haukusta kaatui vasa Pikasessa. Itsenäisyyspäivänä saatiin lisäksi vielä vasa Karhinpirtiltä.

Viimeisen hirven lupa käytettiin 18.12.2016, Issen haukusta kaadettiin ensimmäinen hirvi Sahinkankaan reunaan.

Peijaisten jälkeinen päivä Reijon kaatama vasa Karhinpirtillä Kauden viimeinen saalis

18.11.2016

Perjantaina vietettiin seuran hirvipeijaisia Roikolan koululla. Pääkokkina toimi jo tuttuun tyyliin Sanna. Illan aikana vierailijoita kävi noin 250 henkilöä ja lihakeittoa riitti kaikille. EIpä tarvinnut tälläkään kertaa lihanpaloja etsiskellä sopan joukosta.

Seura kiittää kaikkia kyläläisiä, maanomistajia, seuran jäseniä ja muita henkilöitä, jotka mahdollistavat vuosisatoja vanhan eräperinteen. Kerran vuodessa on mukava kokoontua maistelemaan tapion antimia!

Maanomistajia ja kyläläisiä hirvisopalla Keitto oli hyvää ja sitä riitti kaikille Olavi koristelee peijais salia

12.11.-20.11.2016

Hirvijahtikuulumisia kahden viikonvaihteen osalta. Viikolla 45 muuttohirvet olivat kovasti liikkeellä. Näköhavaintoja saatiin erittäin runsaasti ja valtatien yli lappas karjaa kuin konsanaan. Tuurit vain ei ollut kohdallaan ei sitten yhtään ja koko viikonlopun saldoksi jäi pyöreä 0. Alkuviikosta eräksi saatiin kuitenkin yksi vasa.

Seuraavana viikonvaihteena kelit olivat lauhtuneet ja lauantai aamuna oli tuoretta lumi-räntää maassa. Karhinpirtille tarkoitettu jahti päättyi heti alkuunsa kun maastossa todettiin tuoreet kolmen suden jäljet. Niinpä pyynti siirrettiin toiselle alueelle. Lauantaina Likan haukusta kaadettiin sonni. Sunnuntai ei kartuttanut saalista sen enempää.

Sarvien keittämistä Pata alkaa porisemaan Lihanleikkuuta uudella vannesahalla
Oliko se täysi osuus? Ari on omansa saanut

29.10.-6.11.2016

Kahden viikonlopun hirvijahtikuulumisia.

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna lauantaina seura sai riistanhoitoyhdistyksen henkilöitä vieraaksi hirvijahtiin. Jahdissa oltiin Karhinpirtin maastossa ja tapahtumiakin saatiin mukavasti. Eräksi asti saatiin yksi naaras hirvi. Juttuja piisas nuotiolla monen laista ja kokemuksia vaihdettiin eri pyyntiporukoiden välillä. Kiitoksia vieraille mukana olosta!

Marraskuun ensimmäinen viikonloppuna oli syksyn ensimmäiset pakkaskelit pyynnissä. Lauantaina -10 astetta ja sunnuntaina -15 astetta. Keli oli rapsakka ja haukulle menon tiedettiin olevan vaikeaa. Lauantaina jahdissa saatiin yksi vasa ja sunnuntaina samaten yksi vasa. Näistä säästämme peijais lihat.

Kokoontuminen kodalla lauantaina... ...aamukahvien kera ...ja vähän korppujakin
Evästauko Makkaran paistossa Karhinpirtillä Muron haukkuun kaatunut hirvi
   
Suolistushommissa    

 

22.-23.10.2016

Hirvijahdissa kolmas viikonloppu. Edelleen kelit jatkuivat suotuisana metsästyssäänä. Menneen viikon aikana oli viikkopyynnissä saatu yksi vasa. Lauantaina oli vuorossa perinteitä kunnioittaen ajopyynti päivä. Pyyntiä suoritettiin Rekilän alueella. Saalista ei saatu, mutta vanhanajan tunnelmaa päästiin muistelemaan.

Sunnuntaina aloitettiin juhlakahveilla ja seura muisti Jorma Huukia merkkipäivän johdosta. Sunnuntaina saatiinkin hirvihavaintoja ja iltapäivällä Likan hakusta Jori ja Paavo pääsi kaatamaan vasat. Tämän viikonvaihteen jälkeen eräksi on saatu kuusi aikuista ja viisi vasaa.

Viikolla vasan pyynnissä Lauantai aamuna valmiina lähtöön Jorma Huukille luovutettiin seuran viiri

15.-16.10.2016

Hirvijahdin toinen viikonloppu. Kelit jatkui poutaisena ja erinomaisena jahtisäänä. Pyynnissä oltiin Koskenmaassa ja Huukin ympäristössä. Haukut meinasivat olla tiukassa tänä päivänä. Aamusta oli kaadettu pellolta yksinäinen naaras. Iltapäivästä Likka löysi Jylhästä naaras hirven, joka saatiin myös eräksi.

Sunnuntaina aloitettiin Ohennevalla. Hirvihaukku saatiin heti aamusta ja Saku pääsi kaatamaan Källin haukusta uroshirven. Tämä yksilö oli kokenut kovia, sillä toisen puolen sarvi puuttui kokonaan. Muita kaatoja ei tälle viikonlopulle tullut, vaikka haukkujakin vielä saatiin.

Sakun kaatama uros Ohennevalla Pyyntimiehet ja Källi yhteiskuvassa

8.-9.10.2016

Hirvijahdin aloitusviikonloppua vietettiin loistavassa syyssäässä. Lauantaiaamuna kokoonnuttiin Mäntylän kämpälle ja jahtipäällikön toimesta käytiin läpi tulevan syksyn kuviot. Pyyntiä aloitettiin Ohenneva-Kungas välillä ja saalistakin tuli. Murolla oli hyvä haukku, josta saatiin vasa kaadetuksi. Myöhemmin kaadettiin vielä naaras ja uros.

Sunnuntaina pyynnissä oltiin Karhinpirtillä. Hirvihavaintoja tuli hyvin, saaliiksi yksi vasa. Myöhemin illasta kaatui vielä tappisarvi.

Tulilla Inganojalla Tulilla Inganojalla Metsäänlähtöä odotellessa
Kauden aloitus kaato Vasan suolistusta

 

3.9.2016

Seuran hirvenammunnan mestaruuskisat pidettiin Hietakankaan ampumaradalla 3.9.2016 loistavassa syys säässä. Kisaan otti osaa 14 ampujaa ja mukana oli myös jäseniä toimitsija tehtävissä. Ensimmäistä kertaa kisattiin kahdessa eri sarjassa. Kiertopalkinnon vuodeksi haltuun sai Seppo Kungas tuloksella 90p.

Alle 60-v Yli 60-v

1. Jori Laitinen 80p. (94p.)

2. Pauli Äijälä 80p. (86p.)

3. Markku Roikola 75p.

4. Paavo Myllylahti 70p.

5. Veli-Matti Kukkola 64p.

6. Martti Laitinen 58p.

7. Ilkka Riippa 56p.

8. Markus Kokkonen 55p.

1. Seppo Kungas 90p.

2. Reijo Jylli 58p.

3. Raimo Mäki-Korvela 57p.

4. Ari Vesisenaho 54p.

5. Lauri Perttula 52p.

6. Jorma Salomäki 49p.

 

 

Osallistujat yhteiskuvassa. Molempien sarjojen kolmen kärki.

 

31.7.2016

Seuran kesäkokous pidettiin Mäntylässä 31.7.2016. Läsnä oli 21 jäsentä. Kokouksen alussa muistettiin seuran aktiivijäsentä 70 -vuotiasta Hannu Uusitalo seuran viirillä. Kokouspöytäkirja on luettavissa seura tiedottaa sivulta.

Hannu Uusitalolle luovutettiin seuran viiri

 

7.2.2016
Seuran vuosikokous pidettiin Mäntylässä 7.2.2016. Läsnä oli 22 seuran jäsentä. Kokouksen alussa muistettiin Sulo Mannista hiljaisella hetkellä. Kokouksen päätöksistä lisää seura tiedottaa sivulla.

4.2.2016
Talven riistakolmion laskentaa. Keliolosuhteet olivat erinomaiset, muutama päivä aikaisemmin satoi uutta lunta ja tuoreet jäljet oli helppo havaita. Riistan jälkihavaintoja tuli runsaasti: kettu 27 kpl, jänis 25 kpl, orava 13 kpl, kärppä 5 kpl, metsäkauris 5 kpl, rusakko 1 kpl (nähty) ja peltopyy 2 kpl (nähty).

 


 

27.11.2015
Perjantai iltana vietettiin seuran hirvipeijaisia. Osanotto oli jälleen kerran runsas, noin 200 kävijää sai nauttia maittavasta hirvisopasta.Sali täyttyi ruokailijoista Arpaonnea kokeilemassa Vieraita vastaanottivat seuraan puheenjohtaja Seppo Kungas ja hirvijaoston puheenjohtaja Paavo Haanpää14.11.-15.11.2015

 

Hirvijahtia jatkettiin kelien ollessa erittäin märät. Kumpanakin päivänä vettä sateli lähes koko päivän ja sunnuntaina sade muuttui rännäksi.

 

Saalistakin tuli, lauantaina yksi aikainen ja sunnuntaina yksi vasa.

 

Lauantai iltana tapahtui hirvikolari VT 28:lla. Onneksi henkilövahingoilta vältyttiin.

 

Siitä se hirvi on mennyt Riistaa oli liikkeellä, valkoinen jänis Vasan kaadolla Koskenmaassa

 

 

17.10.-8.11.2015

Hirvenpyynnin kuulumisia neljältä edelliseltä viikonvaihteelta.

 

Vko 42. Viikonlopun pyyntiä lauantaina Jylhän ja Rekilän alueella ja sunnuntaina Karhinpirtillä. Onneakin oli, saalista tuli kaikkiaan neljä hirveä, kaksi aikuista ja kaksi vasaa.

 

Vko 43. Tällä viikolla hirvet tuntuivat olevan piilopaikoissa. Ainoastaan lauantaina saatiin vasa Kortetmaan alueelta.

 

Vko 44. Tämän viikon saaliina oli kolme aikuista. Viikolla pieni ryhmä oli Karhinpirtillä, josta saaliiksi tuli yksi uros. Viikonloppuna pyyntiä jatkettiin Ohennevalla, josta lauantaina saatiin naaras ja sunnuntaina uros.

 

Viikkoa synkensi yhden koiran menetys seurassa, Haukkuhurtan Elmo siirtyi paremmille jahtimaille.

 

Vko 45. Perjantaina kisailtiin ensimmäisestä Kannuksen kaupunginmestaruudesta hirvenhaukkukokeessa. Seura oli mukana järjestelyissä, käytössä oli yksi koemaasto ja koiria edusti Palokallion Isse, jääden tällä kertaa hakupisteille.

 

Viikonloppuna jatkettiin jahtia ja vasan pyyntiä. Lauantaina ei saalista tullut, mutta sunnuntaina saatiin yksi vasa Kunkaalta.

 

Kokonais saaliina on tällä hetkellä 8 aikuista ja 6 vasaa.

 

Viikon 42 saalista Jylhän ja Rekilän alueelta Vasa nurin Viikon 44 viikkopyynnin saalista
Tulilla Ylihaudan laavulla Evästauko Tulilla Pikasessa

 
Paavolla täytekakkua eväänä isäinpäivänä Jori kaadolla Källin kanssa  

 

 

 

 

 

10.-13.10.2015

Menneen viikon hirvijahti kuulumisia. Lauantai päivän jahdissa ei saalista saatu, vaikka yritystä oli kovasti ja havaintojakin saatiin. Illan peltopyynnissä kaatui yksi uros.

 

Sunnuntaina jatkettiin ja heti aamusta saatiin Ohennevalla kuulla hyvää koiran haukkua. Loppujen lopuksi saatiin kaadettua yksi uros.

 

Maanantaina kolmen miehen ryhmityksellä kaatui Likan työskentelystä vasa. Onnistaa se joskus pientäkin porukkaa.

 

Tiistaina oltiin saatu vieraita Saksasta asti. Mukava oli päästä tutustumaan vieraisiin ja kuulla erilaisia jahtikokemuksia heidän kauttaan. Jostain syystä 13. päivä tuntui pelkältä epäonnen päivältä, koirat kokivat haavereita, tutkapannat rikkoontuivat ja jäipä yksi autokin välille. Varsinainen saalis jäi tänä päivänä saamatta, mutta monta uutta tarinaa jäi taas muisteltavaksi.

 

Tulilla Jääräkaaran laavulla Ajatusten vaihtoa jahtiasioista Koiran hakulenkin seuraamista
 
Saksalainen vieras kiitti kun saivat olla mukana jahdissa Vieraat yhteiskuvassa  

 

 

3.-4.10.2015

Hirvenpyynnin aloitus viikonloppu. Kelit oli kohillaan, miehet ja koirat virtaa täynnä uuteen jahtikauteen.

 

Lauantaina aloiteltiin Rekilän suunnilla pyyntiä. Saalistakin saatiin, jahtipäällikköä onnisti ja pääsi kaatamaan yksinäisen naaraan.

 

Sunnuntaina pyyntiä jatkettiin Kunkaan puolella. Hirvihavaintoja saatiin hyvin, mutta tuuria ei tällä kertaa ollut. Illan peltopyynnistä kaatui yksi vasa. Viikonlopun saldona kaksi hirveä.

 

Kauden avaus kaato Likalta Tulilla Koskenmaassa

 

6.9.2015

Seuran hirvenammunnan mestaruuskisat pidettiin Hietakankaan ampumaradalla 6.9.2015. Mukana kisoissa oli 12 ampujaa ja lisäksi kaksi toimitsijaa. Kisassa kilpailtiin kolmessa eri sarjassa, yleinen, 50-v ja 60-v. Kisan parhaasta tuloksesta vastasi Jori Laitinen pistein 86 ja näin ollen sai ensimmäisen kiinnityksen uuteen kiertopalkintoon. Kiertopalkinnon saa omaksi viidellä kiinnityksellä.

 

Yleinen sarja 50-v sarja 60-v sarja

1. Jori Laitinen 86p.

2. Pauli Äijälä 73p.

3. Veli-Matti Kukkola 59p.

4. Ilkka Riippa 41p.

5. Markus Kokkonen 40p.

 

1. Paavo Myllylahti 81p. (82p.)

2. Martti Laitinen 81p. (66p.)

 

1. Seppo Kungas 84p.

2. Olavi Riippa 72p.

3. Ari Vesisenaho 56p.

4. Lauri Perttula 56p.

5. Jorma Salomäki 54p.

 

Yleisen sarjan osallistujat. 50-v sarjan osallistujat. 60-v sarjan osallistujat.

 

 

 

3.7.2015

Syksy lähestyy ja heinäkuun alussa oli sopiva aika valmistella riistapeltoja. Ainakaan kuivuus ei ole tänä vuonna haitaksi pelloilla, sen verran sateinen kesä on ollut.

 

Talkoomiehet työssään. Riistapeltojen kylvämistä syksyä varten.

 

13.5.2015

Yliviirteen Metsästysseura oli mukana järjestämässä yhdessä Roikolan koulun kanssa perinteeksi muodostunutta teemailtaa Roikolan koulun oppilaille.

 

Tällä kertaa keliolosuhteet osoittautuivat niin haasteellisiksi, että teemailta aloitettiin Roikolan koulun tiloissa. Oppilaille ja vanhemmille oli järjestetty kuusi eri rastia, jossa kerrottiin ja opastettiin erä- ja luontoaiheisissa asioissa. Oli pajupillin tekoa, eläinten äänien- ja jälkien tunnistusta, kalastusta, jokamiehen oikeuksista jne...

 

Rastien jälkeen oppilaat siirtyivät Mäntylän kodalle, jossa oli tietysti makkaranpaiston aika. Keliolosuhteista huolimatta illasta saatiin varsin onnistunut.

 

Illan alkajaisiksi Seppo Kungas ja Lauri Perttula luovuttivat muistamisen Roikolan koulun pitkäaikaiselle opettajalle Helena Karjalaiselle. Jaakko ja Olavi opettivat oppilaille, kuinka pajupilli valmistuu. Hieman oli aikaista vielä pajupillin tekoon, sillä kuori tahtoi olla liian tiukassa. Mutta kyllä se soimaan saatiin.
Heikki opettaja opasti kalastukseen liittyvissä asioissa. Esillä oli erilaisia kalastusvieheitä. Ja tietenkin kalastusta täyty kokeilla myös käytännössä, kuinka uistinta heitetään. Illan päätteeksi kokoonnuttiin Mäntylän kodalle makkaran paistoon.

 

 

 

29.3.2015

Yliviirteen Metsästysseura osallistui Kotirannan vanhainkodilla ulkoiluhetkeen. Tapahtumasta uutisoi Keski-Pohjanmaa lehti 21.3.2015.

 

Lue juttu kokonaisuudessaan tästä.

 

 

16.2.2015

Yliviirteen- ja Välikannuksen Metsästysseurojen yhteinen riistakolmiolaskenta suoritettiin maanantaina 16.2.2015. Keliolosuhteet olivat otolliset laskentaa, edellis viikolla ollut lauha sää oli tehnyt hankikerrosta, joka kantoi suksilla ja lumikengillä liikkuneita laskijoita. Lauantain vastaisena yönä satanut pieni lumikerros paljasti riistan jäljet hyvin. Pakkasta oli -7 astetta, tuuli oli kohtalainen.

 

Kolmion sivun pituus on 4km ja koko reitin pituus on 12km. Laskijoita oli mukavasti kummastakin seurasta. Riistaa oli liikkeellä erittäin hyvin, jänis 59, kettu 30, teeri 5, supi 1 ja ilves 1.

 

Laskennan päälle kokoonnuttiin Mäntylän kodalle, jossa Virpi oli järjestänyt yllätys kattauksen laskijoille. Lämpimässä kodassa oli mukava kerrata laskennan tuloksia ja syödä evästä.

 

Riistakolmio nähtävillä etusivun kautta tiedotuksia osiossa.

 

Kolmiolaskijat yhteis kuvassa. Kuvasta puuttuu Mikko Junkala ja Marko Huuki. Laskennan tuloksen yhteenvetoa. Tulet lämmittää mukavasti.

 

 

29.1.2015

Kannuksessa kaadettiin ilves keskiviikkona 28.1.2015 Välikannuksen Kuusistossa. Lestijoki lehti uutisoi aiheesta torstain 29.1.2015 lehdessä. Keski-Pohjanmaa uutisoi aiheesta 9.2.2015.

 

Lue jutut alla olevista linkeistä:

 

Lestijoki 29.1.2015

 

Keski-Pohjanmaa 9.2.2015

 

 

 


 

21.11.2014

Yliviirteen Metsästysseura järjesti hirvipeijaiset Roikolan koululla perjantaina 21.11.2014. Peijaisissa vieraili reilut 200 henkeä, maanomistajia, kyläläisiä ja seuran jäseniä. Seura kiittää kaikkia mukana olleita!

 

Seuran puheenjohtaja Seppo Kungas ja varapuheenjohtaja Markku Roikola otti vastaan vieraita ja toivotti tervetulleeksi.
Illan kokkina toimi Sanna. Peijaisväkeä sopan äärellä. Pyyntimiehiä naurattaa vanha valokuva.
 
Illan ohjelmanumerosta vastasi Yrjö. Peijaisjärjestelyt alkaa olla valmiina.  

 

1.11.2014

Marraskuun ensimmäinen päivä ja pyhäinpäivä. Jahtikeli oli erittäin hieno, lähes täysin tyyni keli ja pakkasta oli -8 astetta. Maanpinta oli karstainen, saas nähdä miten haukulle pääsy onnistuu.

 

Jahtiin lähdettiin Karhinpirtin alueelle. Heti alkuun Likka löysi hirvet ja havaintokin saatiin, että vasaporukka oli haukussa. Markku kaatoi haukusta ensiksi yhden vasan ja pitkän työvoiton päätteeksi Sepon ja Arin yhteistoimesta kaatui toinen vasa. Almalla oli samassa ringissä myös haukku, josta Paavo hiippailemalla pääsi kaatamaan myös vasan.

 

Päivän saldona oli kolme vasaa ja näin ollen pyynti päätettiin toistaiseksi. Yhden hirven lupa jäi koirien kouluttamista varten.

 

Aamu aloitettiin Seppon tarjoamilla täytekakkukahveilla. Nokotin Källistä oli tullut K&MVA edellisellä viikolla. Evästauolla Rautakurussa. Pientä hiukapalaa ennen vetourakkaa.
Vetohommiin lähdössä Isohaan pelloilla. Hirvi pulkan kyytiin ja veto voi alkaa. Ja sitten liikkeelle.

 

25.-26.10.2014

Lokakuun viimeinen viikonloppu käynnistyy hirvijahdin merkeissä. Jahdissa ollaan Kunkaan ja Ohennevan ympäristössä. Lauantai aamusta saalista tuli heti, Ari ampui tappisarven ja Jori yksinäisen naaraan. Sunnuntaina Ohennevan maastosta Markku kaatoi niin ikään tappisarven Likan haukkuun. Viikonlopun saaliina kolme aikuista.

 

 

18.-19.10.2014

Hirvijahdin kolmannelle viikonvaihteelle oli luvassa vaihtelevaa säätä, lauantaille oli luvassa hienoa metsästyssäätä ja sunnuntaille voimakasta sadetta.

 

Lauantaina jahdissa oltiin Karhinpirtillä. Aamun ensimmäisestä otoksesta ei hirviä löytynyt, mutta hyvät nuotiot siitäkin huolimatta saatiin aikaiseksi. Seuraavasta ringistä Alma sai haukun, joka jatkui pitkään. Passissa sateli välillä hienoksiin lunta ja tuulikin tuntui kylmältä. Pitkästä seisontahaukusta Paavo sai kaadetuksi vasan. Oli aika suunnitella vetohommia, matkaa oli tiedossa ihan kiitettävästi. Miltei heti oli myös Likka löytänyt hirvet ja Erkki pääsi kaatamaan passiin tulleista hirvistä vasan.

 

Sunnuntaina olikin suurimmalla osalla tupapäivä. Vettä satoi taivaan täydeltä koko päivän. Hurjimmat uskaltautuivat käymään metsässä, mutta saalista ei tullut.

 

Vetourakka takana.

Evästauko Karhinpirtillä.

 

 

 

11.-12.10.2014

Hirvijahdin toinen viikonloppu jatkui edelleen hienossa jahtisäässä. Loppuviikosta ollut vesisade oli tuonut kosteutta maastoon.

 

Lauantaina jahdissa oltiin Rekilän ympärillä. Aamupäivästä tuntui olevan hiljaista haukkujen suhteen, olisko kuitenkin märkä keli vaikeuttanut hirvien löytymistä. Iltapäivästä Alma sai hyvän haukun Susikorvessa, josta onnistuttiinkin kaatamaan kaksi vasaa.

 

Sunnuntaina siirryttiin toiselle puolelle jahtimaita, Ohennevan ja Kunkaan välille. Ensimmäinen haukku olikin päällä kahden minuutin kulutta koirien irtilaskusta. Alueelta tuli useampia hirvihavaintoja ja haukkujakin kuultiin. Ilkka onnistui kaatamaan tappipään aamupäivän otoksesta. Iltapäivän puolella Marttia onnisti ja toinen tappipää oli kuormassa mukana. Samasta ringistä tuli vielä karkkona naaras mullikka ja Jori oli oikeassa paikkaa oikeaan aikaan. Lahtivajalle Paavo vielä antoi puhelimitse tietoa, että Almalla oli hyvä haukku Tuulenkorvessa. Hetken perästä Paavo olikin kaatanut vasan Alman haukusta.

 

Viikonlopun saaliina kolme vasaa ja kolme aikuista.

 

Alman reittejä tutkittiin gepsistä. Erätulilla Selkämaassa. Olavi keittelee perinteiset nokipannu kahvit.
Sunnuntain kaatajat... ... ja vähän vetomiehiäkin Lahtivajalla oli tungosta sunnuntaina.

 

4.-5.10.2014

Hirvijahdin aloitus koitti jälleen. Aamuhämärässä ensimmäiset jahtiukot alkoivat kokoontumaan Mäntylän kämpälle. Pian tuvassa kuuluikin iloinen puheensorina, juttuja riitti laidasta laitaan.

 

Ennen jahdin aloitusta muistettiin pitkäaikaista seuran jäsentä Sulo Mannista, joka hiljattain oli täyttänyt pyöreitä vuosia. Tämän jälkeen jahtipäällikkö Markku Roikola antoi ohjeet syksyn jahdista. Sitten suunnattiinkin Tapion maille toiveikkain mielin.

 

Lauantain jahtia aloiteltiin isommalla porukalla Koskenmaasta. Heti aamusta ei koirat haukkuja tuolta alueelta saanut. Lapinnevalla Källillä oli haukku ollut vajaa parisen tuntia, josta Pauli kaatoi vasan. Samaten Koskenmaastakin löytyi Likalle hirvet, josta Erkki ampui vasan. Iltapäivästä myöhemmin Kortetmaasta saatiin vielä tappisarvi uros.

 

Sunnuntaina saatiin heti aamusta hirvihavaintoja, mutta taitavasti hirvet kiersi valppaina olleet passimiehet. Iltapäivästä Alma sai hyvän haukun Korvelassa, josta vajaan tunnin haukun jälkeen Ari pääsi kaatamaan vasan. Viikonlopun kokonais saaliina oli yksi aikuinen ja kolme vasaa.

 

Sulo Mannista muistettiin seuran viirillä. Ennen jahdin aloitusta juotiin pullakahvit. Jahtipäällikkö Markku Roikola antoi ohjeet syksyn jahdista.
Erkki ja vasa. Ari lähdössä passiin. Iltapäivästä kaatuikin vasa. Maanantaina iltahämärässä Källin haukussa hirvet tulivat ruokailemaan peltoon.

 

2.10.2014

Lestijoki lehti uutisoi torstaina 2.10.2014 lehdessä Kannuksessa kaadetusta karhusta. Karhu oli ensimmäinen luvanvarainen karhu tällä alueella. Lue lisää alla olevasta lehtileikkeleestä.

 

Klikkaa kuvaa isommaksi ja paremmin luettavaksi.

 

 

14.9.2014

 

Mestaruusammunnat

 

Seuran hirvenammunnan mestaruuskisat käytiin Hietakankaan ampumaradalla 14.9.2014. Keli oli mitä mainioin ja kilpailuvietti oli korkealla. Parhaasta tuloksesta vastasi Seppo Kungas pistein 82p ja sai näin ollen kolmannen perättäisen kiinnityksen kiertopalkintoon.

 

Yleinen sarja 50-v sarja 60-v sarja

1. Pauli Äijälä 77p.

2. Jori Laitinen 73p.

3. Ilkka Riippa 63p.

4. Tapani Kalliokoski 44p.

 

 

1. Martti Laitinen 80p.

2. Keijo Miettinen 76p.

3. Paavo Myllylahti 68p.

 

1. Seppo Kungas 82p.

2. Olavi Riippa 75p.

3. Reijo Jylli 61 p.

4. Jaakko Huuki 60p.

5. Jorma Salomäki 39p.

6. Ari Vesisenaho 45 p.

 

   
  Mestaruusammuntoihin osallistuneet yhteis potretissa.  
Yleisen sarjan kolmen kärki. 50-v sarjan kolmen kärki 60-v sarjan kolmen kärki

 

 

9.9.2014

 

Hirvikokous pidettiin Mäntylässä 7.9.2014. Kokouksessa käsiteltiin hirvijahtiin liittyviä asioita, jahtipäälliköiden valintaa ja metsästystapoja.

 

Ennen kokouksen alkua seuran puheenjohtaja Seppo Kungas luovutti viirin pyöreitä täyttäneelle seuran aktiiviharrastajalle Paavo Haanpäälle.

 

Seuran puheenjohtaja Seppo Kungas luovutti viirin Paavo Haanpäälle.

 

16.8.2014

 

Yliviirteen Metsästysseura osallistui yhdessä Kannuksen Riistanhoitoyhdistyksenja muiden Kannuslaisten metsästysseurojen kanssa valtakunnallisen perhepäivän järjestämiseen.

 

Tapahtuma järjestettiin lauantaina 16.8. Hietakankaan ampumaradalla. Tapahtumassa esiteltiin ja oli mahdollisuus päästä kokeilemaan mm. jousiammuntaa, ilmakivääri ammuntaa ja linnunpöntön rakentamista. Paikanpäällä esiteltiin myös loukku pyyntiä ja oli mahdollisuus testata tietojaan riistavisassa.

 

Lopuksi suoritetussa arvonnassa Seppo Kunkaan lahjoittaman palkinnon voitti Veikka Joki-Hollanti ja  Kannuksen Erä 10 lahjoittaman palkinnon voitti Juha Landin. OP:n lahjoittamat palkinnot löysivät myös omistajansa.

 

Väkeä riitti myös makkarapisteellä. Erä 10 esittelemässä tuotteitaan. Ilmakivääri ammuntaa.
Linnunpöntön rakentamista. Yliviirteen seuran aktiivisia talkoolaisia. Jousiammuntaa.

 

 

 

10.8.2014

 

Seuran kesäkokous pidettiin Mäntylässä 10.8.2014. Paikalla oli 28 seuran jäsentä. Kokouksessa käsiteltiin mm. saalis kiintiöitä, rauhoitus alueita, jäsenasioita ja suunniteltiin tulevaa toimintaa. Päätöksistä voit lukea lisää seura tiedottaa sivuilta.

 

 

30.6.2014

 

Hirvijahti on tälle vuotta jo aloitettu. Maanantai aamuna Vesisenahon mäen kylän puolella tapahtui hirvikolari. Hirveä jäljestettiin Alman avustuksella ja lopulta hirvi lopetettiin Kärpän tien likelle.

 

Tunnin savotta takana ja loukkaantunut urosmulli lopetettiin.

 

24.6.2014

 

Koskenmaassa tehtiin talkoilla riistapeltoa.

Paavo riistapellon kylvössä.

 

 

3.2.2014

 

Seuran vuosikokous pidettiin Mäntylän kämpällä 3.2.2014. Kokouksessa oli läsnä 31 seuran jäsentä.

 

Kokouksen alussa seuran puheenjohtaja Seppo Kungas luovutti viirin Lauri Perttulalle.

 

Lue lisää kokouksen päätöksistä Seura tiedottaa sivulta.

 

Seuran puheenjohtaja Seppo Kungas luovutti viirin Lauri Perttulalle.

 

 


 

 

23.-24.11.2013

 

Viikonlopun jahdissa oltiin Rekilä-Viirre alueella. Maassa oli useampia senttejä uutta pehmeää lunta. Kumpanakin päivänä saalista saatiin, lauantaina Viljo ampui naaraan Viirrejärveltä ja sunnuntaina Jori tappipään samasta paikkaa. Pienryhmissäkin koirilla oli haukkuja, mutta saalista ei tullut tämän enempää.

 

Pienryhmällä jahdissa Karhinpirtillä.

 

16.-17.11.2013

 

Jahtiin lähdettiin lauantaina Karhinpirtin maastoihin. Almalla oli tupla vasa porukka haukussa, joista Jori pääsi kaatamaan toisen vasan.

 

Sunnuntaina riehuikin Eino myrsky ja hurjimmat jahtiin tulijat palasivat kämpältä takaisin kotipuoleen.

 

9.-10.11.2013

 

Lauantaina oltiin jahdissa Rekilän puolella. Kortetmaan takaa Riitu löysi hirvet j Ilkka pääsi kaatamaan koiran edessä passiin tulleen tappipään. Muitakin hirvihavaintoja alueelta saatiin, mutta tällä kertaa kärrykuorma ei kasvanut enempää.

 

Sunnuntaina juhlittiinkin isänpäivää.

 

Onnistuneen jahdin jälkeen oli aikaa tulistella Ylihaudan laavulla.

 

2.-3.11.2013

 

Pyhäinpäivänä jatkettiin hirvijahtia tuloksettomana. Joitakin havaintoja tuli, mutta tällä kertaa ei tärpännyt.

 

Sunnuntaina aamulla oli hirvistä tietoa ja niinpä koetettiin onnea Jylhänniitusta. Kauan aikaa ei tarttenut passissa odotella kun ilmoitettiin, että Mortti tulee kovalla vauhdilla passia kohti. Hetken päästä laukaus kajahti ja Raimo ilmoitti kaataneensa vasan. Vetohommissa taisi yhden jos toisenki pusaro kostua.

 

Viikolla Likan haukusta kaadettiin naaras Kärpän alueelta.

 

26.-27.10.2013

 

Lumet olivat sulaneet ja keli oli sateisen märkä koko viikonlopun. Lauantaina jahtia suoritettiin Ohennevan ja Karhinpirtin alueella. Ohennavelta saatiin uros, vasa ja naaras. Karhinpirtilläkin hirvihavaintoja oli, mutta saalista ei saatu

 

Sunnuntaina jäätiin ilman saalista. Almalla hirvihaukku oli Karhinpirtillä, mutta tällä kertaa onni ei ollut myöten.

 

Odottelua, mihinkä seuraavaksi Passimiehet valmiina rivistössä

 

19.-20.10.2013

 

Ensimmäiset lumikelit hirvenpyynnissä. Lauantaina lunta tuli koko päivän ja tuoreetkin jäljet pettyivät nopeasti. Hirvet osasivat hakea suojansa ja saalista ei saatu.

 

Sunnuntaina Almalla oli haukku Tuulenkorvessa ja Paavo pääsikin kaatamaan vasan haukusta. Tämä olikin viikonlopun ainoa saldo.

 

Lapinnevalla nuotioimassa Aslakki tutustumassa maastoon

 

 

15.10.2013

 

Viikkopyyntiä ja koirien koulutusta. Aamuvarhaisella Almalla oli haukku, mutta haukun siirryttyä naapurin alueelle saalista ei saatu.

 

Källi sai myös haukun, jota jahdatessa menikin koko päivä. Hieman kaatoa pitkitti se, kun tuplavasa porukasta erkani yksi vasa, jonka kanssa koira jatkoi työskentelyä. Vasa pysyi hyvin haukussa ja Källin ensimmäinen kaato näki päivän valon vajaa viiden tunnin työskentelyn jälkeen.

 

Källin ensimmäinen kaato seisontahaukkuun

 

13.10.2013

 

Hirvijahtia jatkettiin mainiossa syys säässä. Päivä vierähti Karhinpirtillä, jossa tapahtumia riitti kyllikseen. Viime viikonlopun ennätys pitkäkestoinen passi laitettiin uusiksi. Mortilla oli haukussa emä ja kahden vasan kanssa. Sinnillä ja taidolla saalista saatiin, Suli ja Paavo pääsivät kaatamaan vasan mieheen.

 

Sunnuntaina jatkettiin Kungas-Tuulenkorpi alueilla. Hirvihavaintoja saatiin, mutta onni ei meinannut olla myötä. Vasta myöhään iltapäivällä Markku onnistui kaatamaan vasan Likan haukusta.

 

Viikonlopun saldona kolme vasaa.

 

Pitkän passituksen jälkeen oli aika napostella eväitä Karhinpirtillä Evästauolla raskaan päivän päätteeksi Päivän työt on tehty

 

6.10.2013

 

Hirvijahti käynnistyi Kannuksen riistanhoitoyhdistyksen alueella lauantaina 5.10. Yliviirteen Metsästysseurassa hirvimiehet kokoontui aamu kahdeksaksi Mäntylän majalle. Rutiiniluontoisen käskynjaon jälkeen suunnattiin Tapion maille.

 

Jahti aloitettiin Viirrejärvi-Rekilä alueelta. Hirvihavaintoja ei näiltä alueilta saatu. Iltapäivästä siirryttiin Koskenmaahan ja kello 16.00 jälkeen kajahti pyynnin avaus laukaus. Yksinäinen naaras juoksi passiin Raimon kohdalle ja tulosta tuli: ensimmäinen kaato näki päivän valon.

 

Sunnuntaina oltiin kahta puolen Kungasta ja hirvihavaintoja saatiin. Aamupäivästä otettiin varmaankin kauden pisin passitus, reilu neljä tuntia samoilla sijoilla oli kuulemma tarpeeksi ennätykselle, ei kuulemma heti tarvitse uusia. Koiran haukkua kuultiin, mutta valitettavasti naapuriseuran alueella. Iltapäivällä kokeiltiin vanhan ajan ajo pyyntiä Pikasessa. Lyhyestä vedosta saaliiksi saatiin yksinäinen naaras sekä toiselta emältä kaadettiin vasa.

 

Viikonlopun saldona kaksi naarasta ja yksi vasa.

 

Kauden ensimmäinen kaato Koskenmaassa Erätulilla Rekilässä K-kivellä Suolistus hommissa Paavo ja Raimo
Jahtipäällikkö evästauolla Raimo avasi kauden kaadolla Markku ja Mortti Hietaselällä

 

 

 

15.8.2013

Lestijoki lehdessä 15.8.2013 ollut Varamiehen kirjoitus tapahtumasta, jossa susi jäi junan alle Kannuksessa Yliviirteen Metsästysseuran alueella. Vieressä kuva susihukan määränpäästä!

(klikkaa kuvia suuremmaksi)

 

11.8.2013

 

Mestaruusammunnat

 

Seuran mestaruusammunnat järjestettiin 11.8.2013 Hietakankaan ampumaradalla. Mukana osallistujia oli 15 jäsentä. Parhaasta tuloksesta vastasi Seppo Kungas tuloksella 85 p.

 

Tulokset:

Yleinen sarja 50-v sarja 60-v sarja

1. Jori Laitinen 80 p.

2. Juho Kerola 78 p.

3. Ilkka Riippa 73p.

4. Markku Roikola 69p.

 

 

1. Paavo Myllylahti 82 p.

2. Keijo Miettinen 77 p.

3. Martti Laitinen 72 p.

 

1. Seppo Kungas 85 p.

2. Reijo Jylli 67 p.

3. Jorma Salomäki 59 p.

4. Lauri Perttula 58 p.

5. Olavi Riippa 51 p.

6. Viljo Kortetmaa 49 p.

7. Raimo Kerola 45 p.

8. Ari Vesisenaho 45 p.

 

 

19.6.2013

 

Mäntylän kämpällä on alkanut teurastamopuolen laajennustalkoot. Aluksi vanha kivilaatta poistettiin, jonka jälkeen tehtiin perustukset uudelle laajennus osalle. Uuteen osaan laitettiin viemäröinti ja valettiin lattia, johon tuli lämpökaapelit. Seinät piirutettiin ja levytettiin, kattotoolit tehtiin paikan päällä. Lukuisia talkootunteja on vielä jäljellä ennen syksyn koeponnistusta.

 

 

 

8.5.2013

 

Yliviirteen Metsästysseura järjesti jo perinteeksi muodostuneen erä- ja luontoillan Roikolan koulun oppilaille, opettajille ja vanhemmille. Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin Kunkaan kylätalolla ja sen läheisyydessä. Keliolosuhteet olivat erinomaiset.

 

Oppilaat kiersivät ryhmissä rastityyppisesti paikasta toiseen. Rasteilla käsiteltiin luontoon ja eräharrastukseen liittyviä asioita: puun pituuden ja ympärysmitan arviointia, tutustumista tervahautaan, eri puulajien tunnistusta, tutustuminen riistaeläimen kyttäyskojuun ja linnun tunnistusta. Paikalla pääsi tutustumaan myös metsästyskoiran alkuun, paikalla oli noin kolmen kuukauden ikäinen harmaa norjanhirvikoiran pentu.

 

Illan päätteeksi kokoonnuttiin tietysti makkaranpaiston ja mehun merkeissä kylätalolle. Pihamaalla kisailtiin leikkimielistä kilpailua, jotka opettajat olivat järjestäneet.

 

Ilta oli kokonaisuudessaan onnistunut erinomaisesti. Väkeä oli kaiken kaikkiaan reilut sata henkilöä. Kiitoksia Roikolan koulun oppilaille, opettajille ja vanhemmille sekä myös metsästysseuran talkoolaisille!

 

Oppilaita tuumaustauolla. Tuleva metsästyskoira. Reijo ja Viljo tulilla.
Olli makkaramestarina. Illan pienimpiä. Viljo ja Reijo makkaran paistossa.
Roope ja Raimo talkoomiehinä. Oppilaita odottamassa seuraavaa tehtävää. Oppilaita ja vanhempia evästauolla.
 
Illan päätteeksi leikkimielistä kisailua. Koulun opettajia Laurin kanssa.  

 

3.2.2013

 

Yliviirteen Metsästysseuran vuosikokous pidettiin Mäntylässä 3.2.2013. Läsnä kokouksessa oli 30 seuran jäsentä. Kokouksessa päätettyjä asioita luettavissa seura tiedottaa sivulla.

Lue lisää...

 

 


 

 

Vuoden 2012 hirvenpyynti

 

Hirviä kaadettiin syksyn jahdissa 9 aikuista ja 11 vasaa. Lupien käyttöaste oli 91%.

 

 

24.-25.11.2012

 

Talvi odottaa yhä tuloaan, kosteissa ja lumettomissa sääolosuhteissa jatkettiin viikonvaihteen hirvijahtia. Pyyntiä suoritettiin pelkästään vasajahtina.

 

Koko viikonvaihde oltiin samoilla seutuvilla Karhinpirtin ympärillä. Lauantaina Almalla oli komea haukku Isohaan laitamilla. valitettavasti haukussa oli väärän sortin elukka ja niinpä passimiehet saivat siirtyä nuotiolle odottelemaan. Mortti sai haukun puoliltapäivin Lehdon puolella. Passimiesten levittäydyttyä passiin tuli Raimon eteen karkkona emä ja vasa, josta vasa tuli kaadetuksi. Mortin haukussa todettiin olevan emä ja kaksi vasaa. Kolme kertaa emä sai vietyä vasat passimiesten läpi ja Mortin sinnikkäästä työskentelystä huolimatta pimeän turvin vasat säästivät henkensä.

 

Sunnuntaina yritettiin haetuttaa koirilla sama vasaporukka, mihin olivat edellisenä iltana jääneet. Riitu saikin miltei heti haukun, mutta hakussa todettiin olevan kaksi aikuista. Sunnuntain saaliksi jäi raitista ilmaa ja hyviä nuotiotarinoita.

 

Karhinpirtillä erätulilla. Juttu luistaa ja kenelläkään ei ole kiire mihinkään.

 

23.11.2012

 

50 -vuotias Yliviirteen Metsästysseura juhli tasavuosia ja järjesti perjantai iltana hirvipeijaiset maanomistajille, kyläläisille ja seuran jäsenille. illan aikana hirvisopalla kävi noin 180 henkilöä. Pääkokkina toimi perinteiseen tyyliin Inkeri Jylli.

Vieraita vastaanotti seuran puolesta Seppo Kungas ja Paavo Haanpää. Peijaisväkeä Roikolan koulun ruokalassa. Hirvisoppa oli maukasta ja sitä riitti kaikille noin 180:lle henkilölle.

 

17.-18.2012

 

Lumettomissa olosuhteissa jatkettiin jälleen viikonvaihteen hirvijahtia. Lauantaina ei saalista tullutkaan. Jahtia suoritettiin Viirrejärvellä ja Rekilässä.

 

Sunnuntaina pyyntiä jatkettiin Ohennevan ympärillä. Ensiksi Mortti otti haukkuun uroksen, joka kuitenkin säästettiin. Almalla oli hyvä haukku Ohennevalla ja jahtivouti antoi luvan uroksen kaatamiseen. Niinpä Paavo kaatoi Alman seisontahaukusta uroksen. Vetomiehiä tarvittiin tämän hirven saamiseksi Mäntylän kämpälle.

 

Hannu ja Jaakko Viirrejärvellä tulistelemassa. Erkki ja Reijo valmiina jo uusiin passituksiin.

 

10-11.11.2012

 

Hirvijahdissa oltiin jälleen viikonvaiheen aikana. Menneellä viikolla Keijo oli päässyt kaatamaan Likan haukusta vasan.

 

Likka näytti myös lauantaina kyntensä, sinnikkään haun johdosta hirvet löytyivät Narikan laidasta. Liekö koskaan haukutettu niin pienellä paikalla kuin nyt Huukin laidassa. Passimiehet kokivat jännittäviä hetkiä, kun haukku kulki aivan passiketjun vieressä. Maltti on valttia ja Jori pääsi kaatamaan Likan haukusta vasan Rekiläntien laitaan.

 

Isänpäivänä oltiin jahdissa muun muassa Susikorvessa. Oikea mies oikealla paikkaa, Jori pääsi kaatamaan karkkona tulleen uroksen Susikorven laitaan. Mortilla oli sinnikäs seuraaminen toisella hirvellä, mutta tällä kertaa hirvi piti henkensä. Viikonlopun saaliina uros ja vasa.

 

Paavo ja Ari passissa. Likka haukkuu aivan vieressä. Likan onnistuneen työskentelyn päätteeksi Jori pääsi kaatamaan vasan. Roope ottaa heti kaatopaikalla parhaat palat talteen.
Erätulilla Ylihaudan laavulla Kortetmaassa.

 

3.-4.11.2012

 

Viikko taas vierähti ja vesisateet oli vienyt lumet mennessään. Hirvijahtiin lähdettiin Rekilän, Kortetmaan ja Viirrejärven alueelle. Hyvä jahtimies tarvitsee myös hitusen onnea, niinpä Jaakko pääsi kaatamaan yksinäisen naaraan Viirrejärven alueelta.

 

Sunnuntaina jahtiin lähdettiin Karhinpirtti-Lehto alueelle. Joskus passituksista saattaa tulla hivenen pitkiäkin, tämän päivän aikana ei muita alueita päästy kokemaan ollenkaan. Monien yhteensattumien jälkeen illan jo hämärtyessä oli Mäntylän kämpällä uros ja vasa vailla nylkemistä. Jaakon hyvä jahtionni jatkui ja pääsi kaatamaan Lehdosta karkkona passiin tulleen uroksen. Paavot yhteispelillä kaasivat vasan, jonka vanharouva Viksu onnistuneesti kaivoi ylös.

 

Passiketju valmiina aamu-usvassa. Välillä tarkistetaan kartasta missä se koira oikein luuraa. Erätulilla Lehdossa.
 
Illan viimeinen veto. Työt eivät lopu pelkkään kaatoon, hirvi on vielä nyljettävä.  

 

 

27.-30.10.2012

 

Kauniin talvisessa ja lumisessa pakkas säässä hirvijahti aloiteltiin Kunkaalta Lapinnevan puolelta. Mortti otti heti aamusta hyvän haukun, josta Markku pääsi kaataman vasan. Koira jatkoi vielä työskentelyä emällä, joka jätettiin rauhaan. Pikasen ja Tuulenkorven puolelta Viksu haukkui myöskin vasaporukkaa, josta Sulin ja Olavin yhteispelillä saatiin vasa nurin.

 

Sunnuntaina jahtia jatkettiin Karhinpirtin puolella. Jälleen Viksulla oli hyvä haukku Rautakurussa, josta viimein Keijo pääsi pellolle tulleen tappisarvi uroksen kaatamaan. Enempää saalista ei sunnuntai päivä tuonut.

 

Viikkopyyntiä kokeiltiin maanantaina ja tiistaina, jolloin tiistaina Rekilästä Viljo pääsi kaatamaan passiin tullen yksinäisen naaras hirven.

 

60-luvun alkupuolella hirvet paloiteltiin jonkun kylän isännän elosuojassa tai vastaavassa. 2012 vuonna teurastamo olosuhteet vastaavat nykypäivän vaatimuksia. Jaakko saa kotiin viemisiksi takuuvarmaa luomu lihaa.

 

20.-22.10.2012

 

Hirvijahtia jatkettiin kauniissa pakkassäässä. Lauantai päivä jahtionnea kokeiltiin Viirrejärven ja Rekilän alueilla. Pari hirvihavaintoa tuli, mutta tällä kertaa metsän tapio ei ollut suotuisa.

 

Sunnuntaina paremmalla onnella kokeiltiin saalisonnea Kunkaan kahta puolta. Aamupäivä meni vielä harjoittelun piikkiin. Lasse pyynninjohtajana meinasikin, että täytyy alkaa verkoilla pyytämään kun vasaporukka taitavasti passimiehet vältteli. Iltapäivästä vihdoin onnisti, Pauli kaatoi Pikasen laidasta vasan.

 

Maanantaina pienellä porukalla kokeiltiin Jylhän ja Roikolan aluetta. Aamusta Jori ampuikin yksinäisen naaraan Seljänkankaasta.

 

Haarakivellä tulilla Paavo kertoo tarinaa. Lauantain odotettu eväshetki Kokkosen piston juuressa. GPS laitteet ovat tärkeä apuväline koiran seurannassa.
 
Pauli kaadolla Pikasenrämeen laidalla. Nylkyhommia Mäntylässä.  

 

13.-14.10.2012

 

Hirvijahdin aloitusta viivästettiin kaksi viikkoa. Lauantai aamuna joukko punanuttuja kokoontui Mäntylän kämpälle uusissa hirviliiveissä. Seura oli hankkinut hirvimiehille uudet komeat hirviliivit. Ammu aloitettiin ryhmäkuvalla. Pyynninjohtaja Lauri Perttula antoi syksyä koskevat yleisohjeet jahtimiehille. Turvallisuus on kaiken A ja O. Uroshirvistä 6-12 piikkiset tulee säästää.

 

Pyynti aloitettiin Kunkaan puolelta. Päivä menikin kokonaisuudessaan samoilla maastokuvioilla, välillä vaihdettiin passilinjoja koirien haukkujen mukaan. Haukkuja päivän aikana saikin kuulla mukavasti, Mortilla ja Almalla oli komeat haukut heti aamusta alkaen. Tälläkin kertaa emät piti vasansa hyvin piilossa eikä koirille kaatoja saatu. Tuuria kuitenkin, kun yksinäinen uroshirvi käveleskeli Jorin eteen. Eipä jääty nollakerhoon aloituspäivänä.

 

Sunnuntaina jahtionnea kokeiltiin Jylhän alueelta. Siellä hirvihavainto tuli yhdestä hirvestä, mutta saalista ei saatu. Iltapäivästä kokeiltiin Kortetmaan alueelta, mutta sielläkin vasaporukka onnistui passin kiertämään ja puikkelehti omille teilleen. Koirarintamalla sunnuntai toi lisää harmia, kun nuorelta Källi -koiralta hirvi potkaisi vasemman takajalan poikki.

 

Yliviirteen Metsästysseuran hirvimiehet yhteiskuvassa pyynnin

aloituspäivänä 13.10.2012 Mäntylän pihalla.

Jori kaadolla kauden aloitus päivänä.

Vetourakka on alkamassa.

Pieni tauko tekee välillä hyvää.

 

 


Mestaruusammunnat 9.9.2012

 

Metsästysseuran hirvenammuntakokeet järjestettiin Hietakankaan ampumaradalla 9.9.2012. Osallistujia tämänvuotisessa kisassa oli 14 kpl. Kisasuoritus muodostui 10:stä laukauksesta, joista neljä ammuttiin paikalla olevaan hirvikuvioon ja kuusi laukausta ammuttiin liikkuvaan hirvikuvioon. Kisoissa vallitsi hyvä ja reilu kilpailuhenki.

 

Parhaimmasta tuloksesta vastasi Jori Laitinen pisteillä 90. Samalla Jori sai kiinnityksen kiertopalkintoon.

 

Tulokset:

Yleinen sarja 50-v sarja 60-v sarja

1. Jori Laitinen 90 p.

2. Pauli Äijälä 84 p.

3. Juho Kerola 70 p.

4. Ilkka Riippa 44p.

 

 

1. Paavo Myllylahti 85 p.

2. Keijo Miettinen 79 p.

 

1. Seppo Kungas 77 p.

2. Raimo Mäki-Korvela 73 p.

3. Lauri Perttula 68 p.

4. Jaakko Huuki 68 p.

5. Sakari Aho 57 p.

6. Ari Vesisenaho 52 p.

7. Sulo Manninen 43 p.

8. Olavi Riippa 32 p.

 

 

Jori Laitinen vastaanottaa kiertopalkinnon. Yleisen sarjan kolmas Juho Kerola. 60-v sarjan voittaja Seppo Kungas.
50-v sarjan kakkonen Keijo Miettinen. 50-v sarjan voittaja Paavo Myllylahti. 60-v sarjan kolmas Raimo Mäki-Korvela.
 
60-v sarjan kolmas Lauri Perttula. Ammunnoissa vallitsi rehti kilpailuhenki.  

 

Tapahtumapäivä 18.8.2012

 

Metsästysseura järjesti Mäntylässä avoimien ovien päivän 18.8.2012. Tapahtuma oli valtakunnallinen ja järjestettiin yhdessä Suomen riistakeskuksen kanssa. Päivän tarkoituksena oli tuoda esille suomalaista metsästyskulttuuria ja yleisöllä oli mahdollisuus tutustua paikallisen metsästysseuran toimintaan.

 

Mäntylässä oli tarjoilla makkaraa ja kahvia. Yleisöllä oli mahdollisuus kokeilla taitojaan ilmakivääriammunnassa sekä tikanheitossa. Sääolosuhteet olivat suotuista ja väkeä päivän mittaan kävi runsaasti. Alla muutamia kuvia päivän tapahtumista. (Kuvat Jorma Salomäki)

 

 


 

 

Kesäkokous 29.7.2012

 

Yliviirteen Metsästysseuran kesäkokous pidettiin Mäntylässä 29.7.2012. Läsnä oli 27 jäsentä.

 

Kokouksen alussa riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Markku Mäki-Petäjä luovutti pronssiset ansiomerkit Reijo Jyllille, Olli Ojalalle ja Antero Hollannille.

 

Kokouksen päätöksistä voit lukea seura tiedottaa -sivulta.

 

Markku Mäki-Petäjä luovuttaa Riistanhoitoyhdistyksen pronssisen ansiomerkin Reijo Jyllille. Olli Ojalalle luovutetaan Riistanhoitoyhdistyksen pronssinen ansiomerkki. Yliviirteen Metsästysseura on saanut oman viirin.

 

 

 


 

 

29.-30.11.2011

 

Lokakuun viimeisenä viikonvaihteena hirvijahdissa oltiin Rekilä-Kortetmaa alueella. Pyyntiä jatkettiin edelleen vasa pyyntinä. Keliolosuhteet viikonlopun aikana olivat erittäin hyvät. Isompia tuloksia viikonvaihde ei tuonut tullessaan, mutta yritystä oli senkin edestä.

 

Sunnuntaina evästettiin ja tarinoitiin Ylihauan erätulilla.

 

22.-24.10.2011

 

Viikonlopun hirvijahtia jatkettiin vasapyynnillä. Lauantaina keli oli märkä, aamusta alkanut vesisade kasteli päivän mittaan sekä koirat että miehet. Päivän lopputuloksena oli vanha sananlasku: "tyhjää saa pyytämättäkin".

 

Sunnuntaina jatkettiin Ohennevan laidasta. Heti aamusta Jori ampui passiin tulleesta vasaporukasta vasan. Ringissä olleet kaksi koiraa ottivat kumpikin omat naaras hirvet haukkuun ja tovi menikin koiria pyydystäessä. Muu porukka veresti vanhoja muistoja ja otti pari rykäystä möly ajona. Saalista päivä ei tuonut enempää tullessaan.

 

Maanantaina pikkuporukalla kokeiltiin tuuria Karhinpirtillä. Jorin hyvä tuuri jatkui ja pääsi jälleen vasan kaatoon pirttitien laidassa. Kunnon haukkua ei Mitri saanut, mutta kilometrejä kertyi senkin edestä.

 

Pyhäaamuna kaadon jälkeen oli aikaa tulistella Tuulenkorvessa... ... vaan nuotiosta tuli moitteita, niinpä Erkki tarttui tuumasta toimeen. Maanantaisen kaadon kunniaksi oli aihetta fiilistellä.

 

15.-16.10.2011

 

Hirvenpyynti aloitettiin juhlallisen täytekakku kaffeilla. Juho tarjosi porukalle kakkukaffit edellisenä viikonloppuna tehdystä uransa ensimmäisestä kaadosta.

 

Passiporukka lähti pyytämään Kortetmaan aluetta. Reijo kaatoi vasan Mortin työskentelystä. Karhinpirtiltä Mitri oli ottanut hirvet eteensä, jotka tulivat Pikasen laitaan, jossa Pauli ampui moposarvisen uroksen.

 

Sunnuntaina pyyntiä oli Rekilän maastokuviolla. Markku ampui Selkämaasta komean 5+3 sonnin. Muuten päivä oli aika hiljainen, mitä nyt puolirivot nuotiotarinat virkistivät päivää.

 

Mitri ja sinnikkään työskentelyn tulos! Sakari, Roope ja Seppo Viirrejärven tulipaikalla pyhäpäivänä.

 

8.-9.10.2011

 

Lauantain hirvenpyyntiin osallistui tulevia hirvimiehiä ala-asteelta. Koulu oli järjestänyt hirvenpyyntipäivän halukkaille koululaisille. Pyyntiä jatkettiin Lapinnevalla ja Ohennevalla. Lapinnevalla Alma löysi vasaporukan, josta Markku kaatoi vasan. Mortti puolestaan jatkoi työskentelyä pystyyn jätetyllä emällä, sillä tämän vuoden naaras kiintiö on täynnä. Ohennevan puolella Martti oli ampunut uroksen.

 

Sunnuntaina hirviseurue osallistui yhdessä Väli-Kannuksen hirviseurueen kanssa viranomaisten apuna kadonneen marjastajan etsintään. Liikkeelle saatiin noin 40 hirvimiestä. Marjastaja löytyi menehtyneenä. Viranomaisten kiitokset sekä Yli-Viirteen että Väli-Kannuksen metsästysseurojen hirviseurueille. Lue lisää KP24 uutisista.

 

Pyyntiä jatkettiin edelleen Lapinnevalla sekä Karhinpirtillä. Karhissa Riitun työskentelystä Juho ampui elämänsä ensimmäisen hirven, kaataen vasan pirttitien varteen. Lapinnevalla puolestaan Alma oli ottanut haukun ja Martti kaatoi haukussa pellolle tulleen uroksen Maikkin taakse.

 

 
Reijo pappa opettaa hirvenpyynnin aakkosia pojanpojalle. Seppo ja Lauri selvittävät passisuunnitelmat tuleville hirvimiehille.  
Martin kaatama uros heilahtaa nätisti kyytiin Maikkilla. Viikon tehokoira: Alma ja kolmas kaato. Jahtitulilla Jylhällä.

 

1.-3.10.2011

 

Kulunut viikko oli tuonut murheita, sillä nuorten koirien keskiviikko pyynnissä Peetu koira jäi junan alle hirvityöskentelyn yhteydessä Kivennevan maastossa.

 

Lauantaina pyyntiä jatkettiin Virrejärvi-Susikorpi alueella. Susikorvessa Hannun passipaikalle tuli emä ja vasa, josta Hannu kaatoi vasan. Ohennevan puolella pienryhmällä Kimin työskentelystä Jori ampui uroksen.

 

Sunnuntaina pyynti jatkui Lapinnevan puolella sekä Pikasessa. Lapinnevalta iltapäivästä Ari ampui Mitrin haukusta natun. Pikasen puolelta Keijo oli ampunut passiin tulleen vasan.

 

Maanantaina kokeiltiin Alman kanssa Viirinevalta, josko onni olisi myötä ja Alma saisi ensimmäisen kaadon. Hirvi löytyikin, mutta ei antanut haukkua paikalla ollenkaan vaan karkkosi. Koira löydettiin haukkumasta läheltä junarataa. Naaras hirvi oli haukussa junaratan ja pikitien välissä, josta Paavo ampui Almalle ensimmäisen kaadon.

 

Viikonvaihteen saldona kaksi vasaa ja kolme aikuista.

 

Alma ensimmäisellä kaadolla uuden omistajan Paavon kanssa. Kaadon jälkeen juotiin korppu kaffit. Lauri tuo uutta ruhoa leikattavaksi.
   
Jorma ja Olli paloittelemassa purkkilihaa.    

 

24.-25.9.2011

 

Hirvenpyynnin aloitus polkaistiin käyntiin myös Viirrekylällä. Lauantaina porukka kokoontui Mäntylän kämpällä, jossa Roope piti porukalle käskynjaon. Pyyntiin lauantaina lähdettiin Rekilä-Kortetmaa alueille. Iltapäivästä Selkämaasta kaadettiin vasa ja naaras, ampujina Paavo ja Raimo.

 

Sunnuntaina pyynti aloitettiin Karhinpirtiltä Vähänevan alueelta. Karkkohirvenä passiin tullut naaras kaatui hevostielle Erkin toimesta. Pyynti jatkui Kivennevan puolella, josta koira meni pikitien yli Ohennevan puolelle. Kierroksessa oli useampia hirviä, mutta tällä kertaa onni ei ollut myöten. Passimies teki myös näköhavainnon karhusta, joka toi oman lisämausteen pyyntiin.

 

Syksyn vesisateet näkyvät myös maastossa, ojat ja joet ovat tulvillaan vettä. Taisipa koiramiehiltäkin saappaat jossain välissä kastua. Viikonlopun saldona yksi vasa ja kaksi naarasta.

 

Hirvimiehet kokoontuivat Mäntylän kämpälle jahtikauden alkaessa. Käskynjakoa odotellessa. Roope piti porukalle ytimekkään käskynjaon päivän epistolasta.

 

4.9.2011

 

Metsästysseuran hirvikokous pidettiin Mäntylässä 4.9.2011. Paikalla oli runsas joukko innokkaita pyyntiin lähtijöitä.

 

Kokouksen alussa muistettiin taannoisia merkkipäiviä, Lauri Perttulalle myönnettiin seuran kunniajäsenyys kunniakirjan sekä puukon kera. Toivo Hagströmiä muistettiin puukolla merkkipäivän johdosta.

 

Lauri Perttulalle myönnettiin kunniajäsenyys sekä luovutettiin kunniakirja ja puukko. Toivo Hagströmiä muistettiin puukolla merkkipäivän johdosta.

 

 

Metsästyseuran ampumakilpailut pidettiin Hietakankaan ampumaradalla 4.9.2011. Mukana ammunnoisa oli 21 seuran jäsentä. Kilpailu suoritettiin kolmessa eri sarjassa, yleinen, 50-v ja 60-v. Ammunta suoritettiin kymmenellä laukauksella siten, että neljä ammuttiin seisovaan tauluun ja kuusi liikkuvaan tauluun.

 

Parhaan tuloksen ampui Seppo Kungas pistein 91 kilpaillen 50-v sarjassa. Seppo sai vuodeksi haltuunsa kiertopokaalin.

 

Tulokset:

 

Yleinen

50-v 60-v

1. Jori Laitinen 87p

1.Seppo Kungas 90p 1. Raimo Mäki-Korvela 64p
2. Nooa Mäki-Korvela 85p 2. Paavo Myllylahti 82p 2. Arvi Vesisenaho 64p
3. Pauli Äijälä 81p 3. Martti Laitinen 81p 3. Olavi Riippa 62p

4. Antti Hagström 75p

4. Keijo Miettinen 70p 4. Sulo Manninen 50p
5. Ilkka Riippa 62p 5. Jaakko Huuki 58p 5. Toivo Hagström 33p
6. Juho Kerola 54p   6. Raimo Kerola 31p
7. Tapani Kalliokoski 52p    
8. Juha Hagström 49p    
9. Jori Pyykkö 46p    
10. Jarmo Haapalehto 35p    

 

Kuvia ammunnoista:

 

Pisteenlaskua seurattiin tarkasti. Omaa vuoro odotellessa. Roope ja Iska, lahjomattomat taulun tarkastajat.
Yleisen sarjan voittaja Jori Laitinen. Yleisen sarjan kakkonen Nooa Mäki-Korvela. Yleisen sarjan kolmonen Pauli Äijälä.
50-v sarjan voittaja Seppo Kungas. 50-v sarjan kakkonen Paavo Myllylahti. 50-v sarjan kolmonen Martti Laitinen.
60-v sarjan voittaja Raimo Mäki-Korvela. 60-v sarjan kakkonen Ari Vesisenaho. 60-v sarjan kolmonen Olavi Riippa.

 

 

 

 

 

 

9.8.2011

 

Metsästyskauden avajaisia vietettiin Mäntylässä 9.8.2011. Tapahtuma oli osana Kannuksessa järjestettäviä KyläKelpaa maaseutuasumisen messuja.

 

Päivän ohjelmaan kuului erilaisia esityksiä ja näytöksiä mm. Roikolan koululaisten esitystä ja laulua sekä moottorisahaveistäjä Risto Honkalan työnäytöstä. Halukkaat pääsivät kokeilemaan tarkkuuttaan ilmakivääri ammunnassa. Paikalla oli myös Metsästäjäin erikoisliike Olkkonen Oy, joka myi tuotteitaan päivän aikana.

 

Halukkailla oli mahdollisuus testata taitojaan metsästys- eläintuntemuksessa, joiden kesken suoritettiin tavara-arvontaa. Lisäksi paikanpäällä oli mahdollisuus kokeilla taimen istutusta, josta vastasi Kannuksen Metsänhoitoyhdistys.

 

Paikanpäällä oli myös myynnissä suolaista ja makeaa, makkaran myynnistä vastasi Roikolan koulun vanhempainyhdistys ja muurinpohjalättyjen myynnistä vastasi Yliviirteen Metsästysseura. Iltapäivän aikana oli mahdollisuus nauttia myös haitarimusiikista.

 

Tapahtuma oli erittäin suosittu, arvioitu kävijämäärä iltapäivän aikana oli noin 200-250 henkilöä.

 

Metsästäjäin Erikoisliike Olkkosen myyntikojulla riitti väkeä koko tapahtuman ajan. Illansuussa kodalla oli mahdollisuus osallistua yhteislauluun musiikin kera. Yhteislaulun merkeissä.
Puu taipuu moneksi. Perheen pienimpiä kiinnosti moottorisahalla veistetty muumi. Moottorisahaveistäjä Risto Honkalan taidonnäytteitä sai seurata pitkin päivää. Pystykorva ja metso.

 

 

 

31.7.2011

 

Seuran kesäkokous pidettiin Mäntylän kämpällä. Paikalla oli 26 seuran jäsentä. Kokouksen alussa Seppo Äijäläle luovutettiin seuran kunniajäsenen kunniakirja sekä puukko merkkipäivän johdosta. Sakari Ahoa muistettiin lintupatsaalla punaisten linnunhaukun piirinmestaruudesta.

 

Päätöksistä voit lukea tarkemmin seura tiedottaa sivulta.

 

 
Seppo Äijälää muistettiin merkkipäivän johdosta puukolla sekä myönnettiin kunniajäsenyys. Sakari Ahoa muistettiin punaisten linnunhaukun piirinmestaruudesta.  
     

 

 

27.6.2011

 

Karhukanta lisääntyy Kannuksen alueella. Seuramme alueella tehty jo useampia karhuhavaintoja. Alla kuvat kookkaamman puoleisen uroskarhun jättämistä jäljistä.

 

 

12.5.2011

 

Metsästysseura järjesti yhteistyössä Roikolan koulun kanssa koulun oppilaille, vanhemmille ja opettajille luonto- ja eräillan.

 

Oppilaat kulkivat ryhmittäin eri rasteilla, joissa he pääsivät tutustumaan sekä eläimiin että erilaisiin erätaitoihin. Ensimmäisellä rastilla Sakari Aho järjesti eläin- ja kalantunnistusta pienen tietokilpailun muodossa. Erilaisia täytettyjä eläimiä oli sijoitettuna maastoon, joita oppilaat saivat arvailla.

 

Matka jatkui Narikan montuille, jossa päästiin näkemään hautova joutsenpariskunta. Montuilla tehtiin myös havaintoja muista vesilinnuista kuten sorsasta ja telkästä.

 

Kolmantena rastina oli metsästäjille tutusta kilpailumuodosta hirvenjuoksusta otettu hirven arviointi. Maastoon oli sijoitettu hirvenpää taulut, joiden etäisyys oppilaiden tuli arvioida.

 

Narikasta ryhmät siirtyivät jalkaisin metsästysseuran majalle Mäntylään, jossa oli erilaista ohjelmaa. Oppilaat saivat tunnistaa eläimiä seuran majan taideteoksesta, osallistua opettajien järjestämään tietokilpailuun sekä vanhimmat oppilaat kuulemaan Seppo Kunkaan ja Lauri Perttulan infotilaisuuteen aseen käsittelystä ja aseluvista.

 

Illan kruunasi tietenkin kodalla makkaran paisto ja mehun juonti.

 

     
     

 

 

23.2.2011

 

Seuran vuosikokous Mäntylässä pidettiin 31.3.2011. Paikalla oli 28 seuran jäsentä. Alla kuvia kokouksesta.

 

Kokouksen päätöksistä voit lukea seura tiedottaa -sivulta.

 

Kokouksen alussa puheenjohtaja luovutti puukon Hannu Jokisalolle. Kuva kokouksesta. Kuva kokouksesta.

 

 

 

4.2.2011

Hirvenmetsästyksen tulos 2010: Lähes 70 000 hirveä kaadettiin

 

Syksyn hirvenmetsästys onnistui suunnitellulla tavalla. 100 000 hirvenmetsästäjän saalis oli 68 500 hirveä. Hirviä ammuttiin 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. 

Syyskuun viimeisestä lauantaista vuoden loppuun kestäneeseen hirvenmetsästyskauteen riistanhoitopiirit myönsivät 60 800 pyyntilupaa. Syksyn alun arvio noin 70 000 hirven saaliista toteutui, sillä hirviä metsästettiin yhteensä 68 500 (35 900 aikuista hirveä ja 32 600 vasaa). Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti ampua yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa. 

Hirvikantaa pyritty vähentämään

Viime vuosina hirvikantaa on pyritty pienentämään määrätietoisesti. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tekemien arvioiden mukaan viime talvena koko maassa oli 89 000–105 000 hirveä. Vuosituhannen vaihteessa talvikanta oli suurimmillaan noin 140 000 hirveä.

Hirvikannan tiheys vaihtelee alueellisesti. Viime keväänä arvioitiin, että hirvikanta pieneni Oulun, Lapin, Kainuun, Ruotsinkielisen Pohjanmaan ja Etelä-Hämeen riistanhoitopiireissä. Kanta näytti lähteneen kasvuun Pohjanmaan, Satakunnan, Pohjois-Hämeen, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Kymen riistanhoitopiireissä. Muualla muutokset kannan koossa olivat vähäisiä. Tämänhetkisestä hirvikannasta Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos antaa myöhemmin keväällä arvion, joka perustuu suurelta osin hirvenmetsästyksen aikana täytettyihin hirvihavaintokortteihin sekä maasto- ja lentolaskentoihin.

Puolet hirvisaaliista pohjoisesta

Lapin ja Oulun riistanhoitopiirissä hirvilupia myönnettiin muita riistanhoitopiirejä enemmän, kummassakin noin 12 000 lupaa. Saalis oli myös selvästi muita piirejä suurempi, Oulussa metsästettiin noin 12 600 ja Lapissa 13 100 hirveä. Kainuun riistanhoitopiirissä hirviä metsästettiin jälleen runsaasti eli noin 6 500 hirveä. Näiden kolmen pohjoisimman riistanhoitopiirin alueelta saatu saalis olikin lähes puolet koko maan hirvisaaliista.

Myös muualla maassa hirvisaalis oli Kainuuta lukuun ottamatta edellissyksyä suurempi. Voimakkaimmin hirvisaalis kasvoi Kymen riistanhoitopiirissä (28 %) edellissyksystä.

Riistanhoitopiirikohtaiset saalistilastot löytyvät Riistawebistä

Lisätietoja:
viestintäpäällikkö Klaus Ekman, puh. (09) 2727 8116, 
klaus.ekman@riista.fi;
riistanhoitopiirit, ks. yhteystiedot Riistawebistä

 

Alue Pyyntilupia Saalis - Aikuinen Saalis - Vasa Saalis Pyyntilupien
käyttöaste
Uros Naaras Yhteensä Uros-% Uros Naaras Yhteensä Uros-% Yhteensä Vasa-%
kpl yksilöä yksilöä yksilöä % yksilöä yksilöä yksilöä % yksilöä % %
Himanka 130.0 36 21 57 63.2 41 30 71 57.7 128 55.5 71.2
Kannus 220.0 65 39 104 62.5 57 45 102 55.9 206 49.5 70.5
Kaustinen 111.5 25 28 53 47.2 32 31 63 50.8 116 54.3 75.8
Kälviä-Ullava 260.5 65 53 118 55.1 88 73 161 54.7 279 57.7 76.2
Lohtaja 171.0 40 20 60 66.7 40 29 69 58.0 129 53.5 55.3
Halsua 90.0 32 21 53 60.4 37 32 69 53.6 122 56.6 97.2
Lestijärvi 87.0 24 29 53 45.3 37 25 62 59.7 115 53.9 96.6
Perho 82.5 27 25 52 51.9 27 20 47 57.4 99 47.5 91.5
Toholampi 120.0 40 34 74 54.1 34 35 69 49.3 143 48.3 90.4
Veteli 70.0 19 22 41 46.3 22 16 38 57.9 79 48.1 85.7
Pohjanmaa 4722.5 1244 1148 2392 52.0 1662 1347 3009 55.2 5401 55.7 82.5

Lähde: riistaweb

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Vuosi 2010

 

11.-12.2010

Hirvijahtia jatkettiin viikonlopun aikana. Liekö pakkaset jättänyt jahtimiehet kotiin, vain kourallinen miehiä kokoontui aamulla kodalle. Lauantai päivän päätteeksi kuitenkin oli todettava, että laatu korvaa määrän: Ari pääsi kaatamaan Rekilässä passiin pölähtäneen yksinäisen vasan. Sunnuntaina sitten otettiinkin raikasta ilmaa koiralle kilometrejä.

 

4.-6.12.2010

lauantai päivänä hirvijahti oli rauhoitettu seuran alueilla kansainvälisen hirvenhaukkukokeen vuoksi. Seura oli antanut koemaastoja käyttöön.

 

Pyyntiä jatkettiin sunnuntaina sekä itsenäisyyspäivänä. Raikkaassa talvisäässä hirvihavaintojakin saatiin, mutta tällä kertaa metsän Tapio ei ollut suotuisa.

 

Jahtimiehet tulilla Susikorvessa. Liekö hyvät tervas sytykkeet vai muut sattumat laittanut Olavin hymyilemään.

 

20.-21.11.2010

Pyyntiä jatkettiin lauantaina Rekilän Susikorvessa sekä Selkämaassa. Hirvihavaintoja oli useita, mutta tuuri puuttui tänä päivänä. Vaikka naapuriseurojen koiratkin avustivat, ei saalista saatu.

 

Sunnuntaina jatkettiin Susikorvessa. Mitri ainoana koirana päästettiin maastoon. Ensimmäiseltä lenkiltä alkoikin seisontahaukku. Haukku oli passituksen väärällä puolella ja niinpä passia muutettiin. Reilu kolmen tunnin työskentelyyn Paavo Myllylahti kaatoi kaksi vasaa haukusta Konipankissa. Liekkö myöhäinen vasomisajankohta vai mikä syynä, sillä vasat eivät olleet juuri lampaita kookkaampia.

 

Porukka kaadolla konipankilla. Saaliina kaksi vasaa. Edessä keskellä ampuja Paavo Myllylahti. Hirvimiehet tulistelemassa Viirrejärven nuotiopaikalla. Tungosta riitti nuotiolla, jotta oli tarpeen tehdä kahdet tulet.

 

19.11.2010

Perjantai-iltana vietettiin peijaisia. Paikkana oli perinteiseen tyyliin Roikolan koulu. Peijaisten pääkokkeina toimivat Inkeri Jylli ja Maiju Kungas. Hirvisoppa oli erittäin maukasta ja sitä riitti kaikille, suuret kiitokset kokeille. Hirvijaosto kantoi päävastuun peijais järjestelyistä. Hirvisopalla kävi arviolta noin 200 henkilöä. Seura kiittää maanvuokraajia, kyläläisiä sekä seuran jäseniä.

 

13.-14.11.2010

Viikonlopun hirvenpyyntiä jatkettiin erinomaisissa olosuhteissa, maassa oli muutamia senttejä pehmeää lunta. Lauantaina pyyntiä oli Karhinpirtillä sekä Susikorvessa. Ainoa hirvihavainto lauantailta tuli Susikorvesta, jossa oli vasaporukka liikkeellä. Sunnuntaina jahtia suoritettiin Ohennevalla, missä hirvihavaintoja ei saatu lainkaan.

 

Viikonlopun saldona pyöreä nolla. Hirvikannan verotus alkaa näkyä käytännössä. Raitista ilmaa ja rutkasti kokemusta kuitenkin saatiin.

 

6.-7.11.2010

Hirvikannan hoitoa jatkettiin pyhäinpäivänä Viirrejärellä. Ensimmäisestä ajosta Sauli ampui uroksen. Passimiesten ollessa vielä paikoilla annettiin tietoa, että emä ja vasa tulossa rinkiin. Seppo Ä. ampui karkkohirvistä vasan ja Olavi jäljelle jääneen emän.

 

Sunnuntai aloitettiin jälleen juhlavasti. Vietettiin Paavon merkkipäivää kakkukahvien kera. Passiporukka viritteli linjat kuntoon Lehdonjärvelle ja kahdella koiralla yritettiin pirttitien ja lehdon väliä. Riitu meni hirven perässä Kajaanitielle, josta koira kytkettiin. Loppupäivästä tarkastettiin Vahtikallion seutuja, mutta hirviä ei löytynyt.

 

Aamupalaverissa sovittiin, että koiramiehille jätetään kaatolupia nuorten koirien harjoittamista varten. Tänään kaatoja ei tullut. Peetu meinasi hukkua Rautakurun lietekaivoon, aivan hiuskarvan varassa oli koiran pelastuminen.

 

Paavo Myllylahti vastaanottaa puukon Seppo Kunkaalta. Paavo muisteli puheessaan oman hirvenpyynnin historiaa ja sitä, kuinka hän aikanaan asettui Viirrekylälle.

 

3.11.2010

Saku kävi Nikkeä haukuttamassa Selkämaassa. Nikke ottikin komean haukun, joka hiljaksiin siirtyili ampumahollille. Haukussa oli emä ja vasa, josta Saku ampui vasan. Innokkaita talkoomiehiä löytyi nopeasti ja hirvi saatiin liiterille. Pistäessä vasaa jäi Sakulle pieni viiltävä muisto;)

 

2.11.2010

Tiistaina oli Peetun ensimmäinen hirvikosketus. Koira löysi hirven ja haukkui hyvää löytöhaukkua noin 150 minuuttia, josta tuli karkotus. Koira otti karkon kiinni. Hirvi haki suojaisat maastot jälleen ja hirvi ampumahollille mennessä hirvi karkkosi naapurin alueelle. Koira otti 2,2km karkon kiinni. Työskentelyaikaa kertyi 300 minuuttia ilman yhteydenottoja.

 

Tiistai-iltana paloiteltiin kylmiössä olleet hirvet purkitettavaksi.

 

30.-31.10.2010

Lauantai aamu aloitettiin Teuvon tarjoamilla kakkukahveilla. Teuvoa muistettiin omistamiensa suomenpystykorvien kansainvälisestä näyttelymenestyksestä.

 

Pyynninjohtajan määräyksenä oli, että uros hirveä ei saa ampua. Pyyntirinki kierrettiin Jylhään ja koirista Viksu ja Nikke olivat vuorossa. Haukkua koirat eivät saaneet, mutta yksinäinen naaras tuli Jylhän niittuun ja Viljo pääsi polttamaan ruutia. Tämä hirvinaaras olisi kaivannut pientä manikyyriä, sillä sorkat olivat tötteröllä kuin Leningrad Cowboyssien tukat.

 

Mitri oli haukkunut laavun pistolla useamman tunnin. Pauli kävi tarkastamassa haukuttavan, mutta valitettavasti oli sakkolihaa.

 

Ohennevalla pikku porukka oli pyynnissä Kunkaan takana ja Kimi oli löytänyt tuplavasa porukan, josta Keijo pääsi kaatamaan toisen vasan.

 

Sunnuntaina pyyntiä suoritettiin Rekiläntien kahta puolta, mutta saalista ei saatu. Hirvihavaintojakin tuli, mutta sopivaa kaadettavaa ei sattunut hollille.

 

Viikonlopun saldona yksi naaras ja yksi vasa.

 

Teuvo Tastulaa muistettiin omistamiensa Suomenpystykorvien hienosta näyttelymenestyksestä. Kaadon jälkeen porukka nuotioimassa Jylhän niitun laidassa. Ruokapuheita riitti kyllikseen. Pyhäpäivän loppupalaveria Selkämaan tienristeyksessä. Todettiin, että ainakin nylkyhommissa päästään helpolla.

 

26.10.2010

Seura järjesti hirvenhaukkukokeen. Kokeeseen osallistui seitsemän koiraa, joista kaksi saavutti VOI 1 -luokan palkinnon. Lisää juttua, kuvia ja tuloksia kenneltoiminta sivulta.

 

23.-24.10.2010

Lauantaipäivän vieraaksi hirvijahtiin oli saapunut vieraita Eestistä. Porukka jaettiin kahteen ryhmään, toinen puolisko lähti Ohennevalle ja toinen porukka vieraiden kanssa Karhinpirtille. Ohennevalla tuli pian haukku, mutta hirvet karkasivat maantien yli Karhinpirtin puolelle. Vierasporukka levitti passilinjaa pirttitielle ja Seppo K. pääsi kaatamaan tuplavasa porukasta yhden vasan. Toinen vasa lähti yksikseen hyppyyn tulosuuntaan emän mennessä tien yli. Vasan perään laitettiin Brita ja Brad. Pian haukku alkoikin, mutta ei kestänyt paikalla. Vasa otti suunnaksi Kanakankaan, jossa Hannu oli passissa ja sai vasan kaadetuksi. Ohennevalta saatiin lisäksi Jorin ampuma vasa ja Keijon ampuma kuusipiikkinen uros.

 

Sunnuntaina porukka lähti pyyntiin Viirrejärvelle. Järveltä ei tullut hirvihavaintoja lainkaan. Porukka jatkoi pyyntiä Rekilässä ja Viksu oli ottanut uroksen eteensä. Suli pääsi kaatamaan uroksen Selkämaan risteykseen. Mitrillä oli ollut aamusta asti haukku Lapinnevalla. Neljän ja puolen tunnin haukkuun Pauli kaatoi 2+2 piikkisen uroksen lähelle Härkämäkeä.

 

Viikonlopun saaliina kolme vasaa ja kolme urosta.

 

Hirviä kaadettu yhteensä 24 kpl, joista vasoja 15 kpl ja aikuisia 9 kpl.

 

Vierasporukkaa laavulla. Vasemmalta Juha Hagström, Eero Tuoretmaa, Anneli ja Ivar Lints sekä Koit Lattik. Hannun kaato Kanakankaassa. Vasemmalta Hannu Uusitalo, Ivar Lints ja Paavo Haanpää. Koira Aadlik Brita. Pauli ja Mitri kaadolla Lapinnevan Härkämäessä.
Saalista on saatu.
Ivar Lints passissa.
Tulostaulun ylläpitäjä Paavo Haanpää myhäilee tyytyväisenä.

 

16.-17.10.2010

Tämän viikonlopun jahti suunnattiin Karhinpirtille. Heti lauantai aamu tuimaan Riitun ja Kimin ollessa ringissä Jori pääsi ampumaan passiin tulleen komean sarvipään. Pyyntiä jatkettiin tämän perästä ennen vanhaa kutsutusta kivennevan ajosta. Nyt vain tuntui olevan kovin hiljaista. Pikku porukka oli jäänyt perkaamaan vielä aamullisia paikkoja ja niinpä Martti oli päässyt ampumaan hevostielle tulleesta tuplavasaporukasta toisen vasan. Hetkeä myöhemmin Jaakko pääsi kaatamaan ykkösvasaporukasta vasan niin sanottuun uuden pirtin kurviin. Päivän saldona hienosti sonni ja kaksi vasaa.

 

Sunnuntain pyyntiä jatkettiin edelleen Karhinpirtillä. Viksun vuoro oli olla ringissä ja Mitri oli hakemassa Viirilammin puolella. Viksulla koettiin edelleen Kivennevan puolta. Viksu ottikin hirven eteensä, mutta hirvi hyppäsi yli junaradan ja pikitien alueelle, joka oli rahoitettu linnunhaukkukokeeseen. Passia siirrettiin Lehtoon ja samalla myös Mitri oli ottanut hirvet eteensä. Seppo K. pääsi kaatamaan vasan ja Ilkka viereisestä passista pari piikkisen sonnin, molemmat Lehtoon.

 

Kokonaispyynnin saldo tällä hetkellä 11 vasaa ja 6 aikuista, joista yksi on naaras.

 

Kummajaista ihmettelemässä. Vasa liikkuu kun on köyden päässä voimaa. Vetämässä Seppo, Ilkka, Seppo, Paavo ja Olavi.

Jaakko ja Seppo puolittamassa

vasaa.

 

14.10.2010

Suoritettiin toinen lihanjako.

 

13.10.2010

Saku lähti Nikken kanssa kokemaan Jylhän maastoa. Nikke ottikin haukun ja muutamia paasimiehiä oli viritelty asemiin. Passimies pääsikin ampumaan sonnia, mutta se teki vain kipeää. Paikalle hälyteltiin lisää punanuttuja isomman ringin saamiseksi. Nikken epäiltiin jo haukkuvan alueella ollutta naaras hirveä, mutta koira työskenteli koko ajan samalla sonnilla. Viimein Saku pääsi lopettamaan hakussa olleen sarvipään. Päivä venyikin ennätys pitkäksi ja vetohommat suoritettiin taskulamppujen valossa.

 

12.10.2010

Tiistaipäivän pyyntiä viriteltiin käyntiin pikku porukalla. Aamusta sateli lunta jopa sen verran, että jäljen erotti juuri ja juuri. Päätettiin kokea Rekilän puolen alueet. Päivä olikin kaiken kaikkiaan onnistunut, saldona oli kolme vasaa. Kaatajina Antti, Markku ja Ari.

 

9.-10.10.2010

Lauantai päivän pyynti keskitettiin Rekilän Susikorpeen. Riitu ja Kimi olivat koirista vuorossa. Passimiehet pääsivät näkemään emän ja vasan, mutta tällä kertaa onni ei ollut puolella. Päivän aikana koitettiin vielä Kortetmaasta, mutta saalista ei saatu.

 

Sunnuntaina pyyntiä viriteltiin Lapinnevan maastoon. Mitri lähti rinkiin ja Viksu ja Nikke lähtivät valmistelemaan eri puolille. Tovin odottelun jälkeen Mitri sai seisontahaukun. Karkotuksen jälkeen emä vasoineen suuntasi passia kohti, josta kuului laukaus. Vasaa oli ammuttu, mutta se ei jäänyt. Toinen passimies ampui toisen vasan hetkisen perästä. Pyyntiä jatkettiin samassa paikkaa toisen vasan löytämiseksi. Mitri jatkoi työskentelyä emällä, niinpä Riitulla kokeiltiin vasan hakua. Pian haukku alkoikin ja hirvet tulivat passiin, missä haukussa olikin emä ja vasa, josta vasa saatiin kaadetuksi. Edelleen pyyntiä keskistettiin samalle alueelle miesvoimin haravoiden. Ihan sattumalta Jaakko pääsi näkemään kuinka yksinäinen vasa nilkutti tien yli. Mitri oli saatu kiinni ja laitettiin perään. Haukku alkoikin hetimiten. Vasa liikuskeli hiljalleen passiin päin ja Toivo pääsi lopettamaan nilkku vasan.

 

Viikonloppu oli onnistunut ja pyynninjohtajan ohjeiden mukaan vasanpyyntiin keskittäminen onnistui.

 

Suli vasan kaadolla Eskelissä. Koiviston piston päässä Ilkka, Juho, Jorma ja Ari suunnittelemassa passitusta. Koiviston pistolla tauolla. Vasemmalta Toivo, Raimo, Raimo, Reijo ja kolmas Raimo.
Köysi tiukalla, vetämässä Hannu, Raimo, Eero, Teuvo Ari ja Paavo. Vieläköhän ruppikuskin kyytiin mahtuu.
Veto veto, maalisuora häämöttää.
 
Topi näytti mallia miten vasa kaatuu.
Siinä on sääri poikineen. Näitä kun kävisi kylällä ringin näyttämässä.
 

 

7.10.2010

Suoritettiin ensimmäinen lihanjako.

 

6.10.2010

Keskiviikkona suunniteltiin pyyntiä Karhinpirtille. Nikke ja Mortti laitettiin ruutuun ja passitusta vedettiin karhin tielle ja sähkölinjalle. Mitri laitettiin erilleen Lehdon puolelle.

 

Kauan aikaa ei tarvinnut passissa seisoskella kun vain sai laskeskella lukuja hirvistä. Useampia hirvi narrasi passitusta ja meni linjasta läpi. Onneksi Antti oli tomerana Halmekankaan tien varressa sai kellistettyä ensimmäisen hirvensä, komean sarvipään.

 

Tämän perästä keskityttiin Mitrin haukkuun, mutta emä ja vasa olivat tälläkin kertaa jahtimiehiä ovelampia ja säästivät henkensä.

 

2.-3.10.2010

Hirvenpyynnin aloitusviikonloppu. Keliolosuhteet olivat suotuisat ja myös Tapio soi antejaan.

 

Lauantai aloitettiin juhlallisesti muistamalla Reijoa taannoisesta merkkipäivästä. Pyynti käynnistyi jo aamuhämärässä kun Paavo ja Ari olivat peltopyynnissä. Paavo pääsi kaatamaan vasan Jylhän pelloilta. Ensimmäinen koirapyynti aloitettiin Rekilän Selkämaasta. Mortti ja Riitu laitettiin ringin sisälle ja passimiehet ympärille. Jo ennen passitusta saatiin tietoa 30:n peuran laumasta, joka pyöri aivan lähistöllä. Mortin irtilaskupaikan lähettyviltä hirvet lähtivätkin liikkeelle koira perässään. Valitettavasti hirvet kiersi passin ja menivät menojaan. Riitulle puolestaan sattui peura eteen. Iltapäivän puolella kokeiltiin Mortilla ja Viksulla toista ruutua. Hiljaisen odottelun jälkeen kajahti laukaukset ja Hannu ilmoitti, että vasa on nurin. Emä päästettiin passista läpi. Vasaa vedettäessä tuli tieto, että Jori oli kaatanut naaras mullin.

 

Sunnuntai aloitettiin myös juhlavasti kakkukahveilla muistamalla Raimoa huomisesta merkkipäivästä. Pyynti aloitettiin Lapinnevalta ja Mitri löysättiin irti. Pitkähkön odottelun jälkeen Mitri sai seisontahaukun Tervaskannosta. Haukku pysyi kiinteänä samassa paikkaa. Pauli hiiviskeli haukulle passimiesten jännittäessä, josko jotain tulisi. Pian kuului laukaus ja Pauli ilmoitti, että sarvipäätä ammuttu. Mitri jatkoi haukkua samassa paikkaa, uros oli kaatunut, mutta yritti väkisin pystyyn. Hirven lopettaminen tuotti vaikeuksia koiran pyöriessä hirven ympärillä. Komea sonni oli kaatunut, piikkilukumäärä 10. Tästä eteenpäin oli vetomiehille tarvetta. Iltapäivästä kokeiltiin Mitrillä vielä Karhinpirtiltä ja koira ottikin hirvet ylös, mutta eivät suostuneet haukuttavaksi. Hirvet ylittivät junaradan ja maantien ja koira kytkettiin vaikeuksien kautta.

 

Viikonlopun saaliina kaksi vasaa ja kaksi aikuista. Lisäksi saatiin raitista ilmaa ja kuultiin monta uutta tarinaa. Tästä on hyvä jatkaa.

 

Reijo Jylliä (oik.) muistettiin kesällä olleesta merkkipäivästä. Onnittelemassa Seppo Kungas ja Jorma Salomäki. Raimo Tastulaa (oik.) muistettiin merkkipäivän johdosta. Puukon ojentaa Seppo Kungas. Sitten kaffiteltiin kakun kera.
 
Paavo vinssaamassa syksyn ensimmäistä orteen.
Pauli ja Mitri kaadolla Lapinnevan Tervaskannossa.  

 

18.8.2010

Nallekarhu oli tassutellut Kunkaalla Simukkalassa. Etutassun jäljen leveydeksi mitattiin 13cm ja takatassun 12,5cm. Karhu oli menossa Väliviirteen suuntaan. Havainnon teki Eero Tuoretmaa.

 

Karhun jälki Simukkalassa.

 

Elokuu 2010

Kodalla on viimeistelty paikkoja. Pieniä pintamaalauksia ja kalusteiden viimeistelyä. Tulipahan pidettyä pieni grilli iltakin.

 

Kota on saatu valmiiksi.

Kodan tunnelmasta nauttimassa Eila, Seppo, Kaitsu ja Ari.

 

26.-30.7.2010

Viikon aikana kodalla nikkaroitiin penkkejä ja loppuviikosta ovi saatiin paikalle. Myös grilli on saatu sille kuuluvalle paikalle. Työmaa on loppusilausta vaille valmis.

 

 

12.-24.7.2010

Kodalla viimeisteltiin pintoja. Sisäpuolelta katto saatiin paneloitua ja nurkat listoitettua. Sisä- ja ulkopuoli maalattiin sekä lattia sai siniharmaan maalin.

 

 

18.7.2010

Seuran kesäkokous pidettiin Mäntylän kämpällä 18.7.2010. Paikalla oli 22 jäsentä. Kokouspäätökset löytyvät Seura tiedottaa -sivulta.

 

28.6.-9.7.2010

Kotatyömaalla alkaa näyttämään vankasti siltä, että heti jahtikauden alussa saa laittaa grillin kuumaksi, niin vauhdilla talkoot ovat edenneet. Kahden viikon aikana suurimpana työnä oli katon eristäminen sekä sisäkaton laudoittaminen. Lisäksi nurkkapiiruja maalattiin ja ikkunakehikkoja soviteltiin paikalle.

 

21.-24.6.2010

Juhannusviikolla poutasään vallitessa parhaimmillaan saatiin kodan hupakate valmiiksi. Ulkonäkö parani huomattavasti kun sisääntulokäynti saatiin muottiinsa. Lisäksi viikolla asennettiin nurkkalaudoituksia. Talkoita jatketaan juhannuksen jälkeen.

 

 

15.-20.6.2010

Kodalla talkoot ovat jatkuneet. Viikon aikana on naulailtu kattolaudoitusta ja huopa kate. Alkaa näyttämään jo valmiilta rakennukselta!

 

 

12.6.2010

Lauantaipäivän talkoot. Vuorossa oli kattoniskojen asennusta ja räystäslautojen naulasta. Mukana oli kymmenkunta talkoolaista. Edes kova tuuli ei haitannut tellingeillä. Päivän päätteeksi grillattiin makkarat nuotiolla.

 

 

 

8.6.2010

Kotatyömaalla asenneltiin kattoniskoja.

 

2.6.2010

Kotatyömaalla alapiirujen laittoa ja sekä elementtiseinien asennusta.

 

27.5.2010

Kodan lattian valupäivä.

 

5.5.-12.5.2010

Kesän tehdessä tuloa oli aika alkaa valmistelemaan Mäntylän kodan pohjia.

 

Keskiviikkona aloitettiin anturan valmistelut laittamalla muotit paikallensa. Torstaina jatkettiin anturan valutalkoilla. Perjantaina purettiin anturan ympäriltä muotit. Lauantaina oli vuorossa kivijalan muuraus harkoista, muurarimestari löytyi tietenkin omasta porukasta.

 

Maanantaina jatkettiin pohjan tekoa luomalla pohjahiekat sisälle ja tasattiin pohja ja tiistaina laitettiin styroxit pohjalle. Keskiviikkona asennettiin raudoitukset pohjaa varten.

 

Nyt odotellaan kun sähkömies asentaa lattialämmitys kaapelit ja sen perästä lattian valu. Talkoita tulee riittämään vielä pitkälle kesään.

 

Anturan valutalkoissa kottikärryt liikkui ripeään tahtiin.

Betonimyllyn varressa tarvittiin riskejä talkoomiehiä.

 

 


29.4.2010

Torstaina 29.4. seura järjesti Roikolan ala-asteen oppilaille luontoillan. Mukana oli oppilaiden vanhempia, opettajia ja seuran edustajia, kaikkiaan noin 60-70 henkilöä.

 

Ilta aloitettiin kokoontumalla Roikolan koululle, jossa oppilaat jaettiin ryhmiin ja jokaielle ryhmälle nimettiin oma johtaja. Seuran puolesta puheenjohtaja Seppo Kungas toi tervehdyksen ja kertoi illan tapahtumasta.

 

Koululla siirryttiin autoihin ja puolen tunnin moottorimarssilla Karhinpirtien metsäautotien kautta Lehdon järven rannalle.

 

Nuotio saatiin syttymään. Rastin vetäjinä Seppo Kungas, Jorma Salomäki, Lauri Perttula ja Eero Tuoretmaa.

Lehdon järven rannalla oli ensimmäinen rastitehtävä. Oppilaat jaettiin kolmeen eri ryhmään ja jokaisella ryhmällä oli tehtävänä nuotion sytyttäminen. Rastilla vetäjinä toimivat metsästysseuran henkilöt. Rastilla kerrottiin nuotion tekemiseen liittyviä asioita, milloin ja mihin nuotion saa tehdä, minkälaisista polttopuista saa aikaiseksi hyvän nuotion ja tietenkin myös tärkeänä asian kerrottiin nuotion jälkihoito eli sammutus.

 

 

 

 
Luonnon kauniin harjun juureen syttyi komea nuotio. Rastin vetäjinä Sakari Aho, Hannu Uusitalo ja Jaakko Huuki.   Rastin vetäjä Paavo Haanpään johdolla saatiin aikaiseksi komea nuotio aivan Lehdonjärven rantaan.
 
Nuotion tekoon oleellisena asiana liittyy myös nuotion sammuttaminen. Palamaan jäävä tai huonosti sammutettu nuotio voi levitä maastoon ja saada aikaan metsäpalon.   Sakari Aho kertoi Lehdon järven perinteistä, siitä kuinka Roikolan kyläläiset aikoinaan kävivät niittämässä Lehdon järvellä ja kuinka järveä on kuivatettu.

Matka jatkui jalkaisin metsäautotietä pitkin läheiselle tervahaudalle. Rastilla kerrottiin vanhasta perinteestä polttaa tervaa ja tervan käyttötarkoituksesta. Paikalla oli havaittavissa jäänteitä tervahaudasta, suppilomainen syvennys, jonka sivulta lähti ojaa muistuttava uoma alaviistoon.

 

Tämän jälkeen ryhmät jatkoivat polkua pitkin matkaa seuraavalle rastille, jossa esiteltiin riistaeläimen nuolukivi ja riistakamera. Paikalla oli havaittavissa tuoreehkoja hirven jälkiä kiven ympärillä, myös kivessä oli havaittavissa nuolemisen merkkejä. Kiven suuntaan oli suunnattu riistakamera, jonka viime vuotuisia kuvia oli esiteltynä paikalla. Rastilla kerrottiin riistakameran toimintaperiaatteesta, totesipa joku kameran soveltuvan myös valvontakameraksi.

 

Arvailujen jälkeen koiranpennun nimeksi selvisi Peetu.

Tästä ryhmät jatkoivat edelleen matkaa päätepisteeseen eli Jääräkaaran laavulle. Siellä ohjelmassa oli makkaratikun vuolemista sekä makkaran paistoa ja lämpimän mehun juontia. Yllätyksenä laavulla oli myös 10 -viikkoinen harmaa norjanhirvikoiran pentu. Tämä tuntui olevan oppilaille mieluinen puuhakaveri. Nimenarvaus kilpailussa selvisi pennun nimeksi Peetu.

 

Lopuksi oppilaille jaettiin jokamiehen oikeuksista kertova opas. Ilta oli kaikin puolin onnistunut eikä edes pieni vesisade haitannut menoa.

 

Illan päätteeksi oli mukava istua nuotiolla ja paistaa makkaraa sekä juoda lämmintä mehua.

 

 

 


6.3.2010

Kotaprojekti Mäntylään aloitettu. Talkoolaisia parhaimmillaan yli toistakymmentä. Viikonlopun aikana kodan elementtiseinät valmistuivat joutuin. Nyt odotellaan lumien sulamista niin pääsee perustus töihin.

 


1.3.2010

Metsästysseuran nettisivusto avattu.

 

 

 


takaisin